Kina udarila na glavnu ekonomiju u Evropi

© Foto : Vanellus CC BY-SA 4.0Folksvagen, ponos nemačke auto-industrije
Folksvagen, ponos nemačke auto-industrije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 80 odsto nemačkih kompanija koje rade na kineskom tržištu, osećaju direktan ili indirektan uticaj trgovačkih ratova SAD i Kine, piše „Blumberg“, pozivajući se na rezultate istraživanja 500 nemačkih kompanija koje rade u Kini.

Kina je jedno od glavnih tržišta za nemačke kompanije, između ostalog, za auto-industriju. Kako objašnjava „Njujork tajms“, iako trgovina sa Kinom nije glavna nemačka ekonomija, tokom mnogo godina ona je bila jedna od manjih komponenti nemačkog BDP-a, na čiji rast je Berlin uvek mogao da računa.

Veliki rast potražnje za nemačkim automobilima u Kini tokom tri decenije omogućio je da Nemačka postane glavna ekonomija Evrope. Ipak, sada se zbog trgovinskog rata rast kineske ekonomije usporio, što je dovelo do smanjenja unutrašnje potražnje i udarilo na nemački izvoz. Samo četvrtina nemačkih kompanija koje rade u Kini, očekuje da će postići na kraju 2019. godine svoje očekivane rezultate. Tako je automobilski koncern „Folksvagen“ već smanjio svoje prognoze o prodaji za 2019. godinu.

Tempo rasta kineskog BDP-a u pozadini trgovinskog rata i usporavanja svetske ekonomije pao je do 27. godišnjeg minimuma. Smanjenje potražnje u Kini udarilo je na nemačku ekonomiju, čiji je izvoz na kraju drugog kvartala 2019. godine smanjen za 1,3 procenta. To je postao najgori rezultat za Nemačku od 2013. godine. Podaci za treći kvartal za sada nisu otkriveni, oni će biti predstavljeni 14. novembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala