Kijev: Nema prepreka za sastanak lidera „normandijske četvorke“

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaSastanak lidera "normandijske četvorke"
Sastanak lidera normandijske četvorke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve prepreke za sastanak lidera zemalja „normandijskog formata“ (Ukrajina, Rusija, Francuska, Nemačka) uklonjene su tokom sastanka tripartitne kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donbasu, izjavila je Darja Olifer, portparolka predstavnika Kijeva na pregovorima Leonida Kučme.

„Danas su na sastanku tripartitne kontakt-grupe uklonjene sve prepreke za sastanak u ’normandijskom formatu‘ na najvišem nivou — povlačenje snaga i sredstava na području naselja Zoloto, Petrovsko i Stanica Luganska predstavljalo je poslednji korak u tom pravcu“, napisala je Oliferova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Pri tome se, prema njenim rečima, Kijev nada da će održavanje sastanka lidera zemalja „normandijske četvorke“ u najskorije vreme ubrzati rešavanje svih gorućih pitanja za rešavanje sukoba u Donbasu.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko izjavio da postoje približni datumi sastanka lidera zemalja-učesnica „normandijskog formata“.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov saopštio je ranije da Kremlj smatra preuranjenim da se govori o održavanju samita u „normandijskom formatu“ do kraja godine, zato što još uvek postoji mnogo pitanja — „ovaj samit treba da bude dobro pripremljen da bi se obezbedio odgovarajući učinak“.

Takozvani „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Od tada je održano nekoliko telefonskih razgovora i susreta na najvišem nivou, kao i kontakata ministara spoljnih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala