„Evropa umire!“ Desetine hiljada desničara pozvalo na „poljsku Intifadu“ /video/

© REUTERS / Kamil JasinskiMarš desnice u Poljskoj
Marš desnice u Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Desetine hiljada poljskih nacionalista izašlo je na ulice Varšave na godišnji marš krajnje desnice u znak sećanja na nezavisnost zemlje, ističući simbole bele noći i mašući bakljama.

Učenici su nosili poljske zastave i uzvikivali su „Ne Evropskoj uniji“ i „Čast domovini!“

Demonstranti u crnim kapuljačama transparentima su pozivali na „poljsku Intifadu“.

Marš se održava u znak sećanja na uspostavljanje Druge Poljske Republike 1918. godine, formirane posle Prvog svetskog rata od delova Nemačke, Austrije i Rusije.

Organizator Robert Bakjevič upozorio je okupljene učesnike u Varšavi da je svet „napustio Boga i hrišćanstvo“ i da će Poljska umreti „dok nacija zapadne Evrope umire“, preneo je Rojters.

Antiimigracija bila je još jedna od tema događaja, a Zjemovit Pžebitkovski iz ultranacionalističke poljske grupe mladih poručio je Poljacima da je važno negovati „nacionalni moral“ i zaustaviti masovnu imigraciju.

​Marš je privukao pažnju i učešće krajnjih desničara iz čitavog sveta. Ove godine su učestvovali aktivisti krajnje desne italijanske grupe Forca Nuova i aktivisti iz Mađarske.

Ovogodišnji događaj bio je znatno manji od prošlogodišnjeg koji je obeležio stogodišnjicu poljske nezavisnosti, na kojem je učestvovalo oko 200.000 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala