Apsurdni zahtevi ukrajinskog „Naftogasa“ „Gaspromu“

© AFP 2023 / SERGEY BOBOKUkrajinski Naftogas
Ukrajinski Naftogas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska kompanija „Naftogas“ zatražila je od „Gasproma“ dozvolu da izvrši proveru merne stanice „Sudža“ na rusko-ukrajinskoj granici, preko koje se ruski gas transportuje u Evropu. Šta stoji iza ovog zahteva, koji je izrečen samo mesec i po dana uoči isteka tranzitnog sporazuma o između Moskve i Kijeva, a čija dalja sudbina još nije rešena.

Šef „Naftogasa“ Andrej Koboljov je rekao da je ruska korporacija dala dozvolu ukrajinskim inspektorima da posete stanicu od 11. do 15. novembra, ali da je provera odložena, bez određivanja konkretnih datuma.

Kako je naveo, ako ne dođe do provere stanice „Sudža“, to će biti signal za evropske potrošače o mogućim „kreativnim akcijama“ sa ruske strane.

Koboljov je rekao da nespremnost „Gasproma“ da dozvoli ukrajinskim ekspertima pristup stanici izgleda „vrlo sumnjivo“, i dodao je da će to, navodno, omogućiti da se Kijev optuži za krađu gasa koji ide za Evropu preko Ukrajine.

Prema njegovim rečima, oko 70 odsto ruskog gasa namenjenog evropskim zemljama prolazi kroz tu stanicu.

Postoji samo jedan dug „Naftogasu“

Analitičar ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Igor Juškov smatra da „Naftogas“ pokušava da iznese što više optužbi na račun „Gasproma“, i to u trenutku kada gasni sporazum između Moskve i Kijeva o tranzitu ruskog gasa kroz teritoriju Ukrajine ističe.

„Mislim da Ukrajinci i nemaju osnova za proveru stanice ’Sudža‘ i nejasno je zašto to treba ’Naftogas‘ da proverava. Već 1. januara ističe gasni ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu. Pored toga, sama Ukrajina kaže da će gasni transportni sistem dobiti posebnog operatera. Za ’Gasprom‘, ukrajinski ’Naftogas‘ je običan klijent, koji sada ima ugovor o kupovini ruskog gasa, a on ga ne izvršava, uprkos odluci Stokholmske arbitraže. Zahtev je apsurdan. Desetine, ako ne i stotine ’Gaspromovih‘ klijenata iz Evrope ne dolaze sa kojekakvim zahtevima za provere. Mislim da ’Naftogas‘ prosto pokušava da iznese što više optužbi protiv ’Gasproma‘, kako bi rekao da ruska strana ne uspostavlja kontakt, ne sarađuje“, smatra Juškov.

Stav „Gasproma“ je da je novi ugovor o tranzitu ruskog gasa preko teritorije Ukrajine moguć samo ukoliko obe kompanije odustanu od svojih potraživanja. To znači uzajamni prekid potraživanja i prekid sudskih sporova između „Gasproma“ i „Naftogasa“, povodom dogovora o isporuci i tranzitu ruskog gasa, kao i uspostavljanje ravnoteže komercijalnih interesa zemalja. Reč je o poništavanju odluke Antimonopolskog komiteta Ukrajine, prema kojoj je „Gaspromu“ izrečena kazna zbog navodne zloupotrebe monopolističkog položaja na tržištu gasa Ukrajine, kao i o obnavljanja narušenih imovinskih prava kompanije u zemlji.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada naftne kompanije "Naftogas Ukrajine" u Kijevu
Apsurdni zahtevi ukrajinskog „Naftogasa“ „Gaspromu“ - Sputnik Srbija
Zgrada naftne kompanije "Naftogas Ukrajine" u Kijevu

Nedavno je direktor „Naftogasa“ Andrej Koboljov izjavio da Ukrajina ima potraživanja od „Gasproma“ u iznosu od 22 milijarde dolara, ali ruski eksperti takva potraživanja smatraju apsurdnim.

„Zapravo, postoji samo jedan dug prema ’Naftogasu‘ — od 2,6 milijardi dolara, a ’Gasprom‘ ga osporava u Stokholmskoj arbitraži. Ovaj postupak još nije završen, a sve ostalo su čiste izmišljotine. Na primer, Antimonopolski komitet Ukrajine izrekao je ’Gaspromu‘ kaznu od sedam milijardi dolara zbog navodnog monopola u tranzitu gasa. Ali, to je apsurdna optužba — tranzitom gasa u Ukrajini se ne bavi ’Gasprom‘, već kompanija koja je vlasnik sistema za transport gasa, a to što ta ukrajinska kompanija nema drugih klijenata, to nije problem ’Gasproma‘. Osim toga, imamo kazne u iznosu od 12 milijardi, koje su izmišljene i ne zna se na šta se odnose. Sve su to izmišljotine ’Naftogasa‘, čije rukovodstvo igra na kartu opstruisanja tranzita ruskog gasa u Evropu u 2020. godini“, uveren je Juškov.

Nerealni brojevi

Ruski ekspert Vladislav Ginko saglasan je da je suma od 22 milijarde dolara, koje potražuje Kijev, apsurdna i „proizvoljno uzeta“.

„To liči na gramzivost — govorimo o komercijalnim odnosima, a naš poslovni partner se ponaša drsko. Treba imati u vidu da je iznos popusta i pomoći koju smo davali Ukrajini tokom svih godina već premašio 100 milijardi dolara. Koristili smo ukrajinski sistem za tranzit gasa, čak i kada je bilo jasno da možemo bez njega. ’Naftogas Ukrajina‘ radi protiv interesa ukrajinskog društva, protiv interesa budžeta i ekonomije zemlje u celini. Ne mogu da nađem bilo kakvo racionalno objašnjenje za ovo, ali gore ne može biti. A ruska pozicija je ovde jasna: smirite se, osvestite se, shvatite da postavljate neke zahteve koji su zaista apsurdni“, kaže Ginko.

Politikolog Igor Šatrov smatra da Kijev, postavljajući nove uslove i izražavajući nerealne brojeve, pokušava da ojača svoju pregovaračku poziciju.

„To je u ukrajinskoj tradiciji — kako se bliži Nova godina, odnosno vreme kada obično ističu ugovori, tada počinju pritisci i ucene, sa ciljem da se izvuku što povoljniji uslovi. Generalno, Rusija je već iznela predlog koji eliminiše sva pitanja u vezi sa daljim tranzitom gasa. Naravno, najbolji izlazak iz ove situacije bio bi da obe kompanije odustanu od svojih potraživanja i da dalje usledi izgradnja odnosa na novoj osnovi, gde će postojati transparentni sporazumi. Ove probleme je aktuelna ukrajinska vlast nasledila, ali ove ’Augijeve štale‘ se mogu očistiti. Mislim da će Kijev pre ili kasnije to i učiniti, ali za sada pokušavaju da ojačaju svoje pregovaračke pozicije“, rekao je Šatrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala