Rusija: Situacija u Boliviji po obrascu insceniranog državnog udara

© REUTERS / Kai PfaffenbachSukobi na ulicama La Paza
Sukobi na ulicama La Paza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je duboko zabrinuta time što su se događaji u Boliviji razvijali po obrascu insceniranog državnog udara, bez obzira na to što su vlasti zemlje pokušavale da pronađu konstruktivno rešenje na bazi dijaloga, navodi se u komentaru pres-službe Ministarstva inostranih poslova Rusije na događaje u Boliviji.

„Izražavamo duboku zabrinutost što je tokom unutarpolitičke krize u zemlji spremnost Vlade da traga za konstruktivnim rešenjem na bazi dijaloga bila zbrisana razvojem događaja po obrascu insceniranog državnog udara“, ukazali su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

U ruskom diplomatskom resoru su naglasili da Rusija računa na odgovornost političkih snaga Bolivije i poziva ih da pronađu izlaz iz unutarpolitičke krize na osnovu Ustava.

Moskva računa na odgovorni pristup svih članica međunarodne zajednice, suseda Bolivije, uticajnih država van regiona i međunarodnih organizacija.

Moskva sa zabrinutošću prati dramatičan razvoj događaja u Boliviji, „gde je talas nasilja koji je pokrenula opozicija, sprečio Eva Moralesa da završi predsednički mandat.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izrazio nadu da neće biti mešanja spolja u rešavanje krize u Boliviji.

Podsetimo, Evo Morales je sinoć podneo ostavku nakon što su ga vojska i policija zemlje pozvale da to učini, posle talasa nasilnih protesta širom ove latinoameričke zemlje.

U Boliviji su 20. oktobra održani predsednički izbori. Prema informacijama koje je objavio Visoki izborni sud, na njima je pobedio dosadašnji šef države Morales. Njegov glavni rival, bivši predsednik Karlos Mesa izjavio je da neće priznati Moralesovu pobedu u prvom krugu. Nakon objavljivanja rezultata glasanja, u Boliviji su počeli protesti i štrajkovi. Morales je uveo vanredno stanje i optužio opoziciju da pokušava da organizuje prevrat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala