Rusija osuđuje nagoveštaje medija o umešanosti u smrt osnivača Belih šlemova

© AP PhotoSuosnivač Belih šlemova Džejms Le Mezurje
Suosnivač Belih šlemova Džejms Le Mezurje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraga o smrti suosnivača Belih šlemova Džejmsa le Mezurjea još uvek nije počela, a britanski mediji već tradicionalno pokreću rusofobične izjave i nagoveštavaju umešanost Moskve, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Ako se sledi logika britanskih medija, ubistvo Le Mezurjea trebalo je da se desi još u aprilu 2017. Upravo tada je Ministarstvo spoljnih poslova dalo svoj prvi zvanični komentar o njegovoj pripadnosti i umešanosti u Bele šlemove“, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se ističe da je druga „propuštena šansa“ za britanske medije bila izjava zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Olega Siromolotova od 16. marta 2019.

Ministarstvo je istaklo da britanski mediji na talasu vrućih vesti šire optužbe, a kad se razjasni da Rusija nije umešana, odmah prelaze na druge teme.

U saopštenju se podseća da su sličan scenario koristili zapadni mediji da bi izveštavali o incidentu sa smrću Litvinjenka, Berezovskog i Skripalja.

Le Mezurje je jutros pronađen mrtav u dvorištu svoje kuće u Istanbulu. Istraga smatra da je pao sa balkona na trećem spratu. Kako je rekla njegova supruga, koja se u tom trenutku nalazila u stanu, on je bio pod uticajem tableta za spavanje.

Nakon pogibije suosnivača Belih šlemova, on se našao u centru pažnje britanskih medija. Tako je list „Indipendent“ objavio članak „Džejms le Mezurje: Britanski suosnivač Belih šlemova pronađen mrtav nakon optužbi za špijunažu od strane Rusije“.

Povod za optužbe bile su izjave portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove od 8. novembra koja je „otkrila aktivnosti britanskog obaveštajnog agenta“. Osim toga, list je skrenuo pažnju na saopštenja na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, u kojima se govori o „doprinosu Le Mezurjea nemoralnim zločinima Belih šlemova“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala