Rusija: Ako SAD i izađu iz Sporazuma o otvorenom nebu — mi nećemo

Pratite nas
Rusija neće izlaziti iz Sporazuma o otvorenom nebu u slučaju da takvu odluku donesu SAD, rekao je listu „Izvestija“ zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov.

Prema rečima diplomate, u resoru nisu sigurni da američka strana zaista namerava da napusti sporazum. Ipak, MIP je izrazio spremnost da razmotri različite scenarije odgovora ako SAD ipak to urade.

„Postoje različite opcije, ali mi ne možemo jednostavno postupiti recipročno“, izjavio je Rjabkov.

On je naglasio da Sporazum o otvorenom nebu igra važnu ulogu za sve strane, pošto stabilizuje mnoge savremene procese.

Ranije je predsednik Komiteta za međunarodne poslove Predstavničkog doma Eliot Engel izjavio da je zabrinut zbog saopštenja o planovima Vašingtona da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu. U vezi s tim, on je poslao Beloj kući pismo sa protestom na ime savetnika predsednika za nacionalnu bezbednost.

Sporazum o otvorenom nebu je poslednji mehanizam koji omogućava veću transparentnost i predvidljivost vojne politike. On pokriva 34 države i osmišljen je za gradnju poverenja između potpisnica, a predviđa neometane izviđačke letove iznad teritorije bilo koje zemlje koja ga je potpisala radi prikupljanja informacija o oružanim snagama i njihovim aktivnostima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala