Putin i Merkelova razgovarali o Ukrajini i Bliskom istoku

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel
Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel održali su telefonski razgovor tokom kojeg su se dotakli teme Ukrajine i situacije na Bliskom istoku.

Rešavanje ukrajinske krize i gasni tranzit

Lideri dveju država razmatrali su ukrajinsko pitanje u kontekstu potpisivanja „Štajnmajerove formule“, povlačenju snaga na „probnim“ područjima sela Stanica Luganska i Zolotoje i početku ovog procesa u blizini sela Petrovskoje.

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, dve strane su istakle značaj poštovanja Minskih sporazuma i drugih dogovora usmerenih na rešavanje situacije.

Putin i Merkelova takođe su se dogovorili da koordiniraju napore Moskve i Berlina u okviru „Normandijske četvorke“.

Osim toga, predsednik Rusije i nemačka kancelarka razgovarali su o pregovorima o uslovima tranzita gasa preko ukrajinske teritorije.

Libija i Sirija

Razgovarajući o problemima Bliskog istoka, lideri su se založili za što skoriji prekid borbenih dejstava u Libiji bez preduslova.

„Predsednik Rusije pozitivno je ocenio posredničke napore Nemačke usmerene na nastavak međulibijskog dijaloga i aktivnije uključivanje međunarodne zajednice u potragu za mirnim rešenjem problema“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Govoreći o situaciji u Siriji, Putin i Merkelova su naglasili značaj rešavanja humanitarnih problema, uključujući obezbeđivanje povratka izbeglica.

Predsednik Rusije i nemačka kancelarka takođe su se dogovorili da nastave kontakte na različitim nivoima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala