Kusturica: Handke ne pristaje na krah morala, kao ni mi Srbi

© Tanjug / Dimitrije GollEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Andrićgradu je večeras održano predavanje na temu „Peter Handke — apostol istine“.

O dobitniku ovogodišnje nagrade za književnost Peteru Handkeu, njegovom odnosu prema srpskom narodu i razlozima zbog kojih je napadan, kako u Federaciji BiH tako i u pojedinim evropskim krugovima, govorio je idejni tvorac Andrićgrada i proslavljeni srpski i svetski režiser Emir Kusturica.

Nije slučajno da se o nobelovcu Handkeu govorilo u Institutu koji nosi ime slavnog nobelovca Ive Andrića. Tu simboliku Kusturica je posebno naglasio kao osnov veze Handkea i Srba.

Podsetio je na malo znanu činjenicu — da je UDBA činila sve da spreči da Andrić dobije Nobelovu nagradu, ali da nije uspela, baš kao što ni centri moći na Zapadu nisu sprečili Nobelov komitet da dodeli Nobelovu nagradu za književnost Handkeu, istakavši da nagradu nije dobio zbog ideoloških uverenja, već zato što su njegova dela trijumf umetnosti.

„Handke ne pristaje na krah morala, i to je ono što ga je približilo nama Srbima“, rekao je Kusturica.

Handkea posebno izdvaja činjenica što je u teškim vremenima boravio kako na Kosmetu tako i u Republici Srpskoj, što je pisao o Srbima, tražio za njih istinu i uravnoteženi pristup na Zapadu. Zbog toga je trpeo i trpi nedobronamerne kritike i neosnovane napade.

„Kako je Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, tako je to dodatni razlog da nikada ne priznamo takozvanu nezavisnost Kosova“, poručio je Kusturica.

Napadi kojima je Handke izložen, posebno nakon što je obelodanjeno da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, isti su ili barem slični napadima kojima je svih ovih godina izložen i Kusturica, te ne čudi što je neko primetio da su Kusturica i Handke braća po umetnosti i stradanju, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala