Još afričkih zemalja moglo bi da povuče priznanje Kosova

CC0 / Balkan photos / Rezolucija 1244 - ilustracija
Rezolucija 1244 - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Što je manji pritisak Zapada na afričke države, to je veća mogućnost da još neke države poput Gane povuku priznanje Kosova, koje je na neki način od njih bilo iznuđeno.

Gana je šesnaesta država po redu koja je povukla priznanje Kosova, a odluka te države mogla bi da utiče da i njeni susedi krenu istim putem, kaže za Sputnjik Dragan Milosavljević, dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Afrike.

Smanjen pritisak

„Gana je do sada najveća i može se reći najznačajnija država u nizu zemalja koje su povukle priznanje Kosova, i to, prema mom mišljenju, spada u stvaranje novog geopolitičkog okvira u svetu“, smatra Milosavljević.

Povlačenja priznanja Kosova jesu deo veštine naše diplomatije, ali nije samo to doprinelo da Gana promeni svoj stav, ističe naš sagovornik i podseća da su male države priznale Kosovo pod pritiskom u tada unipolarnom vremenu.

„Gana je zemlja koja je imala tradicionalno dobre odnose sa Jugoslavijom i takve odnose ima i sa Srbijom, tako da su oni verovatno jedva dočekali smanjenje pritiska, a možda i direktan podsticaj da povuku priznanje. Zbog toga bih na ovo povlačenje gledao kao i na nešto više od samog tog čina. Dakle, kao promenu klime, što je dobar nagoveštaj za neka buduća zbivanja“, uveren je naš sagovornik.
© Flickr / Stig NygaardGana
Još afričkih zemalja moglo bi da povuče priznanje Kosova - Sputnik Srbija
Gana

Prema njegovim rečima, Gana ima dobru ekonomsku saradnju i sa Kinom, a za razliku od vremena kada je Zapad u toj državi bio prisutan kao kolonizator, danas je klima sasvim drugačija. Upravo to može da bude okidač da druge države, čak i mnogo veće od Gane, krenu njenim putem.

Uticaj na susede

„Gana je sa 29 miliona stanovnika mala u odnosu na jednu Nigeriju, koja ima više od 100 miliona stanovnika. Svakako bi Gana mogla da utiče na svoje prve susede, pa i na Nigeriju, koja je danas manje korumpirana i podložna uticaju Zapada nego što je to bilo nekada. A to bi već bio jedn veoma krupan korak“, siguran je Milosavljević.

Naš sagovornik podseća da je Gana država koja je već sedamdesetih godina prošlog veka imala više od 75 odsto pismenih građana i svoj univerzitet.

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić reko je da je Gana ozbiljna zemlja i da je nota koju su oni napisali „bolja nego da smo je mi napisali“.

„Već u drugoj rečenici note stoji da je Gana donela odluku da povuče priznanje Kosova i da smatra da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova kao nezavisne države pogrešna“, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao i da su razgovori sa Ganom trajali dosta dugo, da se razgovaralo na svim nivoima i da su sa predstavnicima te zemlje razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i on kao ministar spoljnih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala