Bocan-Harčenko: Moramo čuvati krhki mir u Evropi /video, foto/

© Sputnik / Sandra ČerinObeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Pratite nas
“Ovaj spomenik je dokaz, simbol, neotuđivih veza između Rusije i Srbije, ruskog i srpskog naroda. Čim je izbio rat Rusija i ruski ljudi su bez ikakvih razmišljanja odmah krenuli u rat braneći Srbiju”, rekao je ambasador RF u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Na Novom groblju, ispred spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, u prisustvu brojnih zvaničnika i diplomatskog kora, opelo stradalim vojnicima održao je otac Vitalij Tarasjev, nastojnik Ruske Crkve Svete Trojice u Beogradu. Skupu se, nakon polaganja venaca, obratio ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko koji je izrazio zahvalnost na sećanju na Ruse poginule u Prvom svetskom ratu.

“Danas je dan sećanja, dan tuge, a u sećanju i tugi imamo najjači osećaj da smo svi mi, prijatelji, jedinstveni. Ovaj spomenik, najveći u Evropi, spomenik Rusima koji su poginuli u Prvom svetskom ratu u Evropi, čuva sećanje i pamćenje na ruske vojnike, junake, koji su ovde, na Solunskom frontu, u Makedoniji, u toku odbrane Beograda, štitili Rusiju i Srbiju, i dostojanstveno i plemenito su ispunjavali svoje savezničke obaveze”, istakao je Bocan-Harčenko.

© Sputnik / Sandra ČerinRuski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko na obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Bocan-Harčenko: Moramo čuvati krhki mir u Evropi /video, foto/ - Sputnik Srbija
Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko na obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Ambasador Ruske Federacije podsetio je i na poznatu izreku ruskog rukovodstva da “nećemo staviti mač u korice dok ne oslobodimo braću Srbe, Srbiju, najmlađeg i najomiljenijeg člana slovenske porodice”.

“Ovaj spomenik, kao i svi spomenici ovde danas kao da nam šalju poruke da mi moramo, i dužni smo voditi računa o poukama Prvog svetskog rata, kao i svih ratova u Evropi i svetu. Mi moramo voditi računa da sarađujemo na najbolji način, mi tadašnji saveznici i tadašnji neprijatelji, sada smo svi mi partneri i moramo da postanemo još bolji partneri, da čuvamo krhki mir u Evropi, da vodimo računa i pamtimo da je teško uspostaviti stabilnost, a moguće ju je srušiti ođednom”, zaključio je ambasador Bocan-Harčenko.

Centralna državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu održana je kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je u ime Vlade Srbije uz pune vojne i državne počasti predvodio centralnu državnu ceremoniju, stakao je da danas odajemo počast svima onima koji su dali živote za našu zemlju i za slobodu Srbije.

© Sputnik / Sandra ČerinMinistar Zoran Đorđević na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Bocan-Harčenko: Moramo čuvati krhki mir u Evropi /video, foto/ - Sputnik Srbija
Ministar Zoran Đorđević na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Đorđević je istakao da je Prvi svetski rat bio najveće zlo koje je zadesilo celu Evropu u kojoj je mobilisano 70 miliona ljudi, a tokom kojeg su se dešavala velika zverstva, ratni zločini i veliki ljudski gubici.

Kako je naveo, Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila između 1,1 miliona i 1,3 miliona ljudi, što je predstavljalo jednu trećinu tadašnje populacije naše zemlje.

„Pored toga što je pretrpela velike gubitke, u Srbiji su se dešavala velika zverstva. Toga moramo da se sećamo danas upravo iz razloga da ne bismo dozvolili da nam se ikada više to desi“, rekao je ministar.

„Želimo da se nikada više ne vrati bilo kakav rat, zato se borimo danas i zato je danas Srbija garant bezbednosti na Balkanu, neko ko zastupa mir i ko želi mir“, rekao je Đorđević.

Ministar je dodao da svi treba da se setimo onoga što je bilo u prošlosti, da se setimo da smo se uvek borili na pravoj strani i da ćemo se uvek boriti na pravoj strani i da odamo počast svima onima koji su dali živote za našu zemlju i slobodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala