Asad ekskluzivno za RT: Rat u Siriji — minijaturni model trećeg svetskog rata

© AFP 2023 / Handout/SANAPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sukob u Siriji je minijaturni model trećeg svetskog rata koji se vodi posredno, rekao je u intervjuu za RT sirijski lider Bašar Asad.

Asad nije isključio da nafta može biti jedan od faktora početka rata u Siriji.

„Ne zaboravljajte da SAD vode rat protiv čitavog sveta. Ovde se radi o tektonskim pokretima i ’zemljotresima‘. Stari svetski poredak koji je nastao nakon Drugog svetskog rata je zastareo, posebno nakon raspada Sovjetskog Saveza. Model monopolarnog sveta više ne funkcioniše. Izdvaja se niz sila u usponu kao što su Rusija, Kina, Indija i ostale“, rekao je on.

Međutim, kako je naglasio predsednik, SAD nikoga ne priznaju za partnera u svetskom liderstvu, čak ni Veliku Britaniju, Francusku ni ostale velike države.

„SAD ne priznaju partnere i zato vode borbu. Rat u Siriji je minijaturni model trećeg svetskog rata koji se vodi posredno“, dodao je on.

Rat za opstanak

„Američka politika u celini se zasniva na metodama pokušaja i grešaka. Oni su ušli u Avganistan i ništa se nije desilo. Ušli su u Irak – ništa se nije desilo. Počeli su da ulaze u druge države, ali na druge načine. Promenili su svoje pristupe“, rekao je sirijski predsednik.

Prema rečima Asada, SAD su sigurne da vode rat za opstanak zbog gubitka hegemonije.

„Problem SAD je u tome da, sa njihove tačke gledišta, oni vode rat za preživljavanje, pošto gube svoju hegemoniju. Oni su odlučili da se bore protiv Rusije, Irana, Sirije — sa svima ko kaže ’ne‘. Čak protiv svojih saveznika, zapadnih država, ako one kažu ’ne‘. Oni su spremni da se bore protiv njih. Njima su potrebni ’instruktori‘, dodao je šef Vlade.

Pljačka naftnih polja

SAD se bave pljačkom naftnih polja u Siriji, što predstavlja flagrantni primer američke politike, smatra Asad.

„Ogorčeni smo, ceo sirijski narod je ogorčen.To je zaista pljačka. Međutim, to nema veze ni sa međunarodnim poretkom, ni međunarodnim pravom. Ta pojava, da iskreno kažem, nije nova i tiče se ne samo ratnog vremena“, izjavio je Asad.

Asad je podsetio da su „Amerikanci uvek želeli da na neki način druge pljačkaju, otimajući im ne samo naftu, novac i uopšte finansijske resurse, već i pravo, kako političko, tako i sve ostalo“.

On je izjavio i da je sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom neumesan.

„Teško da onaj ko okupira tvoju teritoriju može biti poželjan sagovornik“, rekao je Asad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala