Vašington se nada da će Rusija i Ukrajina potpisati „mirovni sporazum“

© AP Photo / Alex BrandonBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države se nadaju da će Kijev i Moskva postići sporazum, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan, gostujući na televiziji Si-Bi-Es.
„Neću davati pretpostavke šta će se dalje dešavati. Nadam se da će se Rusija i Ukrajina sporazumeti, da će biti nekakav mirovni dogovor ili sporazum. Ne mogu da obećam da će Sjedinjene Američke Države večito nešto raditi, ali za sada smo mi prva administracija koja je poslala Ukrajini oružje kako bi se suprotstavila Rusiji, i mislim da je to veoma važno“, istakao je O'Brajan, odgovarajući na pitanje — da li Sjedinjene Američke Države nameravaju da nastave da pružaju vojnu pomoć Kijevu, sve dok Rusija ne ode sa Krima i ne prestane da „pomaže separatistima“.

Kašnjenje u vojnoj pomoći Kijevu u leto 2019. godine bilo je jedan od glavnih aspekata istrage opoziva predsednika Donalda Trampa.

Predsednik SAD Donald Tramp u Ovalnoj sobi u Beloj kući - Sputnik Srbija
Zbrka u Beloj kući zbog pomoći Ukrajini

Demokrate pretpostavljaju da je Tramp postavio uslov za pomoć, kako bi Kijev pokrenuo istragu protiv Trampovog političkog protivnika Džoa Bajdena i njegove porodice. Tramp je to demantovao.

Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu, ni predmet Minskih sporazuma o rešavanju krize u Ukrajini. Kremlj je takođe naglasio da su stanovnici Krima demokratski, u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina — pitanje Krima je „potpuno zatvoreno“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala