Prvi rezultati u Španiji: Vode socijalisti, ali nedovoljno za formiranje Vlade

© AP Photo / Bernat ArmanguePedro Sančez
Pedro Sančez - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na osnovu prvih rezultata, Socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sančeza osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Španiji, ali nedovoljno za većinu i samostalno sastavljanje Vlade.

Na osnovu 26 odsto prebrojanih glasova, PSOE je osvojila 121 mesto, Narodna stranka (PP) 81, desničarska stranka Vox 46, a Podemos 32 mesta u Parlamentu, koji ima ukupno 350 članova, prenosi „El Pais“.

Izlazna anketa, koju je uradila državna radio-televizija RTVE, pokazuje da su socijalisti izgubili glasove, dok su Narodna stranka i Voks dobile veliki broj glasova, što govori da su desničarske stranke „potukle“ stranke levice.

Najveći gubitak mogla bi da pretrpi desničarska Siudadanos, koja bi mogla da izgubi i 40 mesta u Donjem domu parlamenta.

© AP Photo / Emilio MorenattiČasne sestre na biračkom mestu u Barseloni
Prvi rezultati u Španiji: Vode socijalisti, ali nedovoljno za formiranje Vlade - Sputnik Srbija
Časne sestre na biračkom mestu u Barseloni

Za formiranje Vlade potrebno je imati 176 poslanika u Donjem domu parlamenta sa 350 članova.

Desničarska i antimigrantska stranka Voks, poznata i po žestokom protivljenju otcepljenju Katalonije, ovim izborima je postala treća najjača stranka u Španiji, preneo je Tanjug.

Na prethodnim izborima osvojili su 24 mesta.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je 37 miliona državljana Španije, koji su birali 350 poslanika u Donjem domu parlamenta i 208 senatora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala