Predsednik Bolivije podneo ostavku

© AP Photo / Enzo De LucaPredsednik Bolivije Evo Morales obraća se naciji
Predsednik Bolivije Evo Morales obraća se naciji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Bolivije Evo Morales podneo je ostavku nakon što ga je vojska i policija zemlje pozvala da podnese ostavku usred nasilnih protesta širom ove latinoameričke zemlje.

Zajedno sa Moralesom, ostavku su podneli potpredsednik Alvaro Garsija Linera, ministar vlade Karlos Romero i ministarka zdravlja Gabrijela Motanjo.

„Dajemo ostavku kako naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili meta napada i pretnji“, rekao je Morales obraćajući se naciji.

Morales je nastalu situaciju nazvao državnim udarom.

„Braćo i sestre, želim da vam kažem da naša borba neće prestati. Nastavićemo da se borimo za jednakost i mir“, istakao je on. „Sada je moja dužnost kao predsednika da pronađem način za smirenje situacije“, dodao je Morales.

Ranije je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman pozvao predsednika Moralesa da podnese ostavku, kako bi pomogao da se obezbedi stabilnost u državi.

U Boliviji su 20. oktobra održani predsednički izbori. Prema informacijama koje je objavio Visoki izborni sud, na njima je pobedio dosadašnji šef države Morales. Njegov glavni rival, bivši predsednik Karlos Mesa, izjavio je da neće priznati Moralesovu pobedu u prvom krugu. Nakon objavljivanja rezultata glasanja u Boliviji počeli su protesti i štrajkovi. Morales je uveo vanredno stanje i optužio opoziciju da pokušava da organizuje prevrat.

Organizacija američkih država je u nedelju objavila izveštaj u kojem se navodi da njeni stručnjaci koji su bili uključeni u proveru rezultata prebrojavanja glasova ne mogu da potvrde te rezultate i pozvala na ponovno glasanje. Nakon toga Morales je objavio o pripremi novih izbora i promenu u sastavu Visokog izbornog suda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala