Makronova poruka raspiruje bitku usred Vašingtona

© AP Photo / Christophe Petit TessonDonald Tramp i Emanuel Makron
Donald Tramp i Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makronova izjava da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora, imaće uticaja na američke predsedničke izbore, koji bi trebalo da budu održani u novembru naredne godine.

„Iako NATO nije u vrhu tema o kojima razmišlja prosečni američki birač, Trampovi protivnici optuživaće ga za razaranje transatlantskog i drugih zapadnih saveza, dok će Trampov argument glasiti da je i sam govorio da je NATO prevaziđena priča, da nije jedini koji tako misli, trudeći se da sve preokrene u svoju korist“, smatra analitičar Aleksandar Pavić.

Kampanja za obe strane

„Ma ko da bude demokratski kandidat na američkim predsedničkim izborima, sigurno će koristiti Makronovu izjavu da pokaže kako je Tramp, navodno, uništio jedno tradicionalno savezništvo“, predviđa naš sagovornik.

„NATO sada postaje tema predizborne kampanje u Americi, neće biti glavna, ali će biti argument koji će se potezati i sa jedne i sa druge strane“, kaže Pavić.

Kao i mnoge druge stvari u politici, spin će biti najvažniji. Dakle, pitanje je kako će ko tumačiti Makronove poruke i u koji kontekst će želeti da ih stavi.

„Ali, ostaje činjenica da se još ne zna koji su pravi Makronovi motivi za sve ovo“, dodaje on.

„Duboka država“ i Trampovi protivnici mogu da iskoriste Makronovu izjavu tako što će ga optužiti za razaranje transatlantskih odnosa, koji su bili stabilni, plodni i trajali su sedam decenija.

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisDonald Tramp i Jens Stoltenberg na Samitu NATO-a u Briselu
Makronova poruka raspiruje bitku usred Vašingtona  - Sputnik Srbija
Donald Tramp i Jens Stoltenberg na Samitu NATO-a u Briselu

„U tom smislu, to može da koristi ’dubokoj državi‘. Sa druge strane, i Tramp može da koristi tu Makronovu izjavu i da kaže da je i sam to govorio — da je NATO prevazišao svoju originalnu misiju i da je potrebno nešto novo“, naglašava Pavić.

Biće posledica

Kao i svaki drugi vešt političar, Makron krije svoje namere, ali činjenica je da je ovo ostavilo duboke posledice.

„Kao što je francusko ’ne‘ proširenju EU ostavilo duboke posledice, tako će i sumnja u NATO, izrečena od strane četvrte vojne sile u tom savezu, ostaviti duboke posledice po ukupan imidž NATO-a u svetu, a i na unutrašnje odnose u NATO-u“, smatra Pavić.

Emanuel Makron je u intervjuu za britanski „Ekonomist“ upozorio i da se članice EU više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja-članica NATO-a.

On je dodao kako Evropa mora strateški da počne da razmišlja o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

„U protivnom, Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu“, rekao je Makron.

Makron je dodao da su do sada Amerika i Evropa delile interese, te da se on neumorno trudio da održi dobre odnose sa predsednikom Donaldom Trampom.

Ali, smatra on, Amerika prvi put ima predsednika koji „ne deli našu ideju o evropskom projektu“ i da su, čak i ako Tramp ne pobedi na sledećim izborima, istorijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala