Bela kuća: Turskoj prete sankcije ukoliko ne odustane od S-400

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaLansirni protivvazdušni sistemi S-400 "Trijumf"
Lansirni protivvazdušni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turskoj prete sankcije američkog Kongresa zbog kupovine ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400, a predsednik SAD Donald Tramp će saopštiti da je takva kupovina neprihvatljiva, tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Vašingtonu iduće nedelje, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan.

„Američki Kongres spreman je da ekonomski kazni Tursku, ukoliko ona ne odustane od kupovine ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400“, saopštio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan.

„Bili smo veoma nezadovoljni time“ rekao je O'Brajan za televiziju Si-Bi-Es, komentarišući kupovinu S-400.

„Ako se Turska ne otarasi S-400, onda će Kongres verovatno uvesti sankcije, u skladu sa zakonom o borbi protiv neprijatelja Amerike putem sankcija (takozvani zakon CAATSA), sa velikom većinom obe partije, i Turska će osetiti posledice ovih sankcija. Jasno smo rekli predsedniku Erdoganu da nema mesta za S-400 u NATO-u, niti za značajne kupovine ruskog naoružanja. Predsednik Tramp će mu (Erdoganu) to vrlo jasno saopštiti kada dođe ovde u Vašington“, objasnio je O'Brajan.

Ranije su Sjedinjene Američke Države isključile Tursku iz programa proizvodnje svog aviona F-35 i zapretile daljim sankcijama zbog kupovine ruskih protivvazdušnih sistema.

Rusija je početkom ovog meseca završila isporuku svih delova za sistem S-400 Turskoj, pre planiranog roka. Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da će sistemi biti spremni za upotrebu do sledećeg proleća.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala