Vartolomej zahvalio aleksandrijskom patrijarhu za priznavanje raskolnika

© AFP 2023 / BULENT KILICVaseljenski patrijarh Vartolomej sa Epifanijem, poglavarom raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine.
Vaseljenski patrijarh Vartolomej sa Epifanijem, poglavarom raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aleksandrijski patrijarh Teodor Drugi saopštio je da mu je carigradski patrijarh Vartolomej zahvalio za priznavanje takozvane „pravoslavne crkve Ukrajine“.

„Telefonom me je pozvao vaseljenski patrijarh da bi izrazio veliku zahvalnost Crkvi Svetog Marka za to što smo sa velikom molitvom i sa velikom opreznošću prišli tom velikom crkvenom događaju“, rekao je patrijarh Teodor.

Meteori - Sputnik Srbija
Grčki teolozi: Crkva se koristi u igrama protiv Rusije

On je 8. novembra saopštio da je Aleksandrijska pravoslavna crkva unela Epifanija Dumenka u diptih kao poglavara „nove crkve“ Ukrajine. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je s dubokim žaljenjem primila vest o priznavanju poglavara raskolničke strukture i dodala da je zbog priznavanja Epifanija nemoguće dalje molitveno spominjanje Teodora Drugog tokom bogosluženja u okviru Moskovske patrijaršije.

Aleksandrijska patrijaršija je druga u diptihu pravoslavne crkve. Teodor je od 1985. do 1990. godine bio egzarh Aleksandrijske patrijaršije u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Odesi. Podržavao je kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i njenog poglavara Onufrija.

Krajem prošle godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „pravoslavna crkva Ukrajine“. U januaru ove godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala