Srbija povezuje Evropu: Završeni radovi na Koridoru 10

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICKoridor 10
Koridor 10 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svečano otvaranje deonice Koridora 10 ka bugarskoj granici, u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Bugarske, Aleksandra Vučića i Bojka Borisova, i brojnih građana, počelo je oko podneva u Bancarevu, a samim tim zvanično je obeležen kraj radova na tom koridoru, čija je ukupna dužina kroz Srbiju 813 kilometara.

Predsednik Vučić je prethodno dočekao Borisova na drugoj strani tunela Bancarevo, i zajedno su se dovezli kroz taj tunel dugačak 881 metar.

Svečanosti prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović, predstavnici vlada dveju zemalja, inostranih kreditora i kompanija koje su radile na toj deonici.

Oko tunela na „kosini 6“ nalaze se transparenti sa natpisima „Srbija povezuje Evropu“, „Odgovorno ka cilju“, „Gradimo ka budućnosti“, „Put pobede“, „Put uspeha“...

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICSvečano otvaranje poslednje deonice Koridora 10
Srbija povezuje Evropu: Završeni radovi na Koridoru 10 - Sputnik Srbija
Svečano otvaranje poslednje deonice Koridora 10

Na prilazu mestu svečanosti, na potpornim zidovima su i tri velika transparenta, crveni, plavi i beli na kojima je pisalo Srbija,uokvireno trobojkom u obliku srca.

Do 1. decembra, vožnja auto-putem istočnog kraka Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, u dužini od 86,9 kilometara biće besplatna, a posle toga 1.200 dinara, prenosi Tanjug.

„Misija Koridor 10, čija je izgradnja počela 2010. godine, završena je“, poručila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja prisustvuje svečanosti.

Danas se u saobraćaj puštaju deonice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km (Prosek—Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo — Crvena Reka 12,4 km).

Na celom istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada urađeno je 87 mostova, pet tunela (Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina, Progon — ukupne dužine 2,6 km), pet saobraćajnih petlji, 12,5 miliona kubnih metara iskopa, nasipa od 9,5 miliona metara kubnih materijala i oko 780.000 tona asfalta.

Tunel Bancarevo, koji se takođe pušta u saobraćaj, opremljen je najsavremenijim sistemima za bezbedan saobraćaj kojim upravljaju timovi iz jedinstvenog Tehničko-operativnog centra, smeštenog kod tunela Bancarevo, i iz kojeg se prati saobraćaj na još dva tunela — Sopot i Sarlah.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPosle 10 godina završeni radovi na Koridoru 10
Srbija povezuje Evropu: Završeni radovi na Koridoru 10 - Sputnik Srbija
Posle 10 godina završeni radovi na Koridoru 10

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka procenjena je na oko 476 miliona evra, uključujući i dodatno izvedene radove kao posledica izmene projekata.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važan i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom istoku.

Auto-put će najdirektnije povezati Nišavski i Pirotski okrug, sa oko 450.000 ljudi, velike privredne centre tog dela Srbije, Niš i Pirot, obezbediti lakšu vezu istočne Srbije sa najbližim aerodromom „Konstantin Veliki“ u Nišu, kao i bolju vezu sa turističkim destinacijama, kao što je Stara planina.

Auto-put je, pored povezivanja Srbije sa zemljama EU, važan i zbog veće bezbednosti, ali i očuvanja nacionalnog parka Sićevačka klisura.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala