Putin i Erdogan zadovoljni: Do kraja godine počinje da radi „Turski tok“

© AFP 2023 / SERGEI CHIRIKOVVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Sočiju 22. oktobra 2019.
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Sočiju 22. oktobra 2019. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, predsednici Rusije i Turske, pozitivno su ocenili realizaciju zajedničkih projekata u oblasti energetike i vojno-tehničkoj sferi i potvrdili su da će do kraja 2019. godine početi da radi gasovod „Turski tok“, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Detaljno su razmatrani ključni aspekti rusko-turskih odnosa. Pozitivno je ocenjen postepeni razvoj višeplanske bilateralne saradnje, a pre svega tok realizacije strateških projekata u energetici i vojno-tehničkoj sferi. Sa zadovoljstvom su potvrdili da će do kraja decembra biti uveden u eksploataciju ’Turski tok‘“, navedeno je u saopštenju nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

Šefovi dve države su usaglasili i raspored predstojećih kontakata na najvišem nivou.

Putin i Erdogan su razgovarali i o situaciji u Siriji, potvrdivši da podržavaju Memorandum iz Sočija, koji su Moskva i Ankara potpisale 22. oktobra.

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaOklopna vozila ruske vojne policije u Kobaniju na sirijsko-turskoj granici
Putin i Erdogan zadovoljni: Do kraja godine počinje da radi „Turski tok“ - Sputnik Srbija
Oklopna vozila ruske vojne policije u Kobaniju na sirijsko-turskoj granici

„Velika pažnja je posvećena pitanjima rešavanja sirijske krize. U kontekstu realizacije Memoranduma o razumevanju Ruske Federacije i Turske Republike, usvojenog nakon pregovora na najvišem nivou u Sočiju 22. oktobra, naglašeno je da je važno da se nastave koordinisani koraci za stabilizaciju situacije na severo-istoku Sirije, uz poštovanje principa njene teritorijalne celovitosti, suvereniteta i jedinstva“, navedeno je u saopštenju.

Predsednici su razmenili stavove o situaciji u Idlibskoj zoni deeskalacije.

U Memorandumu je, pre svega, navedeno da se od 23. oktobra u podne uvode odredi ruske vojne policije i sirijske pogranične službe na sirijsku stranu granice sa Turskom, izvan granica turske vojne operacije „Izvor mira“.

Turska vojna operacija počela je 9. oktobra na severu Sirije, kako bi se tamo stvorila tampon-zona, odnosno zaštitni pojas za tursku granicu sa Sirijom.

Na osnovu Memoranduma su se u poluprečniku od 30 kilometara duž tursko-sirijske granice povukle kurdske snage samoodbrane i obrazovana je zona bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala