Održan još jedan protest „1 od 5 miliona“ /video/

Pratite nas
Protest „1 od 5 miliona“ održan je večeras u Beogradu, a učesnici su se tokom šetnje na kratko zadržali ispred Predsedništva i zgrade RTS-a, gde su tri studentkinje pročitale 11 pitanja za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Skup je počeo ispred Filozofskog fakulteta, gde se obratio jedan od organizatora Miodrag Simović, koji je najpre Beograđanima „čestitao“ poskupljenje infostana i pretplate, te ukazao da je danas specifičan dan, jer se obeležava 30 godina od rušenja Berlinskog zida, simbola izolovanosti, dodajući da je pogrešno reći da je taj zid srušen, pre je, kaže, preseljen kod nas.

„Sada mi treba da ga srušimo, da konačno možemo slobodno da živimo“, kazao je Simović.

Naučni saradnik na Beogradskom univerzitetu Vladan Čokić rekao je da se „Mreža akademske čestitosti“ suočava sa narušavanjem akademskih vrednosti na Univerzitetu. On je dodao da naučna zajednica, koja broji 20.000 članova, nema nacionalni program i da je poslednji raspisan 2015. godine, zbog čega je, kaže, Srbija i pala na „Šangajskoj listi“, preneo je Tanjug.

Učesnici su šetnju nastavili preko Terazija do zgrade Predsedništva, gde su se kratko zadržali, uzvikujući uvredljive parole na račun predsednika Srbije, a zatim prošli Ulicom Kneza Miloša do zgrade RTS-a, gde su tri studentkinje — Valentina i Nikolina Reković i Tea Vukadin postavile 11 pitanja predsedniku Srbije. Ta pitanja, kao i nalepnica „Bojkot“, zalepljena su na vrata RTS-a.

U toku šetnje organizatori su delili papiriće učesnicima, na kojima su mogli da napišu svoja pitanja za predsednika Srbije, koja će mu ostaviti ispred Predsedništva.

Skup je završen ispred Rektorata, gde je student Momo Kovačević rekao da je to jedina institucija koja je, zahvaljujući njihovoj blokadi, „naprednom sistemu“ rekla — ne.

Dodao je da se „studenti spremaju za 22. novembar“, kada se očekuje da Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu saopšti konačnu odluku o doktoratu ministra finansija, i naglasio je da „šta god da se desi — neće im proći“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala