Ankara Vašingtonu: Sirijska nafta pripada sirijskom narodu

© AFP 2023 / FABIO BUCCIARELLINaftna polja u Siriji
Naftna polja u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da prihod od sirijske nafte pripada samo sirijskom narodu, kritikujući izjavu predstavnika Pentagona da zaradu sa naftnih izvorišta u Siriji dobijaju samo Kurdi, a ne SAD.

Predstavnik Pentagona Ret Hofman rekao je ranije da prihod od sirijske nafte ide kurdskim formacijama, a ne Sjedinjenim Američkim Državama.

„Niko nema pravo da raspolaže bogatstvima Sirije. Doći ovde sa razdaljine od 10.000 kilometara i procenjivati naftna izvorišta te zemlje — to protivreči međunarodnom pravu. Oni (SAD) otvoreno priznaju da se tamo nalaze radi naftnih izvorišta, ali ta izvorišta pripadaju sirijskom narodu“, rekao je Čavušoglu.

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ankara Vašingtonu: Sirijska nafta pripada sirijskom narodu - Sputnik Srbija
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu

Oko 90 odsto sirijske eksploatacije nafte nalazi se na istočnoj obali Eufrata, gde je ranije bilo uporište i odakle je stizao glavni izvor prihoda terorista DAEŠ-a. Sada je ta oblast pod kontrolom kurdskih odreda Sirijskih demokratskih snaga, inače saveznika SAD.

U oktobru je predsednik SAD Donald Tramp, koji je ranije saopštio da namerava da povuče sve američke snage iz tih oblasti, rekao da će deo vojske ostati da bi „čuvao naftu“ od terorista DAEŠ-a.

On je naveo da je moguće da je došlo vreme da Kurdi pređu u taj naftni region, objašnjavajući da im je „potreban novac“. Američki predsednik je dodao da SAD mogu da utiču na to da jedna velika američka naftna kompanija dođe u to područje i da „sve učini kako treba“.

Kasnije je šef Pentagona Mark Esper izjavio da će SAD štititi naftna izvorišta u Siriji i da će odgovoriti silom na pokušaje da se ona preuzmu. Prema njegovim rečima, američki vojnici ne nameravaju tu da puste ni Rusiju, ni sirijsku vojsku.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da SAD zarad prihoda od sirijske nafte podržavaju oružane formacije koje su im lojalne, a portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je rekao da SAD mesečno dobijaju više od 30 miliona dolara od eksploatacije nafte u Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala