Amerikanci u ruskom dvorištu stvorili terorističku državu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAzov
Azov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zahtev američkih kongresmena da se ukrajinski neonacistički puk „Azov“ uvrsti u spisak terorističkih organizacija mogao bi da znači da su u Ukrajini od 2014. do 2019. godine na vlasti bili teroristi, kojima su SAD davale novac i oružje.

Ukrajinski političari saglasni su da bi stavljanje puka „Azov“ u isti koš sa Al Kaidom bio nokaut za Ukrajinu. Konkretne mere preduzeli su ukrajinski parlamentarci, uputivši pismo američkim kongresmenima u kome brane Azov i ističu da ovakve optužbe moraju biti potkrepljene dokazima.

Puk „Azov“ je dobrovoljačka jedinica Nacionalne garde Ukrajine, formirana 2014. godine, nakon saopštenja ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, a njegovi članovi su većinom pripadnici radikalno-desničarskih nacionalističkih i neonacističkih organizacija.

Prema mišljenju Jurija Gorodenka, prihvatanje ovakve inicijative može imati ozbiljne posledice.

„Puk ’Azov‘ je formiran od strane zvaničnih ukrajinskih vlasti. U kontekstu događaja u Donbasu, tadašnji vršilac dužnosti predsednika Turčinov potpisao je ukaz o stvaranju ove jedinice. Ako se prizna da je to nacistički pokret, neophodno je ukinuti taj ukaz, a to znači i priznati činjenicu o nezakonitom dejstvu ukrajinskih vlasti“, rekao je Gorodenko.

Iako su SAD tek 2017. godine, sa dolaskom Donalda Trampa na vlast, značajno zaoštrile svoj stav prema puku „Azov“, upravo su demokrate, koje su za vreme Baraka Obame aktivno podržavale rađanje ukrajinskog nacionalizma, a to znači i formiranje puka „Azov“, podnele zahtev koji bi mogao da obeleži Ukrajinu kao terorističku državu.

Gorodenko smatra da čitava ova priča može imati veze sa političkom borbom unutar SAD. Prema njegovim rečima, Tramp želi da diskredituje demokrate optužbama da su stvorili nacizam u Ukrajini. Sa druge strane, među demokratama se vode borba oko kandidature.

„U Demokratskoj partiji postoje frakcije koje ne podržavaju kandidate sa, uslovno rečeno, socijalističkim idejama, tako da je moguće da jedan deo demokrata pokušava da diskredituje one koji su nekada podržavali Obamu. U tom slučaju, interesi jednog dela demokrata i republikanaca se poklapaju“, rekao je Gorodenko.

Instrument ukrajinskog vladara iz senke

Međutim, Rostislav Išenko, ekspert za Ukrajinu, ističe da su SAD proglasile ovaj puk nacističkim još 2014. godine i da razlozi koji stoje iza ove kampanje nemaju nikakve veze sa političkom borbom unutar Amerike.

„SAD su uložile velike napore da stabilizuju situaciju i učvrste vlast u Ukrajini, kako ne bi bili prinuđeni da stalno troše novac na njeno očuvanje. Puk ’Azov‘ predstavlja faktor destabilizacije, tako da Amerikanci traže način da utiču na njega. ’Azov‘ je instrument Avakova, ukrajinskog vladara iz senke. Još za vreme Porošenka nijedna odluka nije donesena bez njegove saglasnosti. Tako je i sada. Ako se Avakovu ne sviđaju rešenja ukrajinskih vlasti, on izvodi na ulice ’Azov‘, koji oko sebe okuplja naciste i na taj način vrši pritisak na predsednika“, rekao je Išenko.

Prema njegovim rečima, bez obzira što se administracija u SAD promenila, demokrate održavaju kontakt sa Avakovim i traže način da ga kontrolišu.

„Moguće je da su demokrate Avakovu nešto obećale i kao što vidimo — ta obećanja su ispunjena, s obzirom na to da je on jedini ministar iz Porošenkove vlade, koji se zadržao i u vladi Zelenskog. Demokrate ga očigledno čuvaju kao polugu svog uticaja na ukrajinske vlasti“, rekao je Išenko.

Iako je ova inicijativa demokratskih kongresmena izazvala veliku paniku u Kijevu, još uvek se čeka reakcija Stejt departmenta.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala