Zaharova: Osnivač „Belih šlemova“ — britanski špijun koji je bio aktivan na Kosovu

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaOficialьnый predstavitelь ministerstva inostrannыh del Rossii Mariя Zaharova vo vremя brifinga v Moskve
Oficialьnый predstavitelь ministerstva inostrannыh del Rossii Mariя Zaharova vo vremя brifinga v Moskve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija zahteva da od Velike Britanije dobije razjašnjenje povodom navoda da je osnivač organizacije „Beli šlemovi“ bivši britanski agent Mi-6, koji je, između ostalog, sarađivao sa Al Kaidom dok je bio aktivan na Kosovu.

Kako je pojasnila, reč je o Džejsmu le Mezjureu, koji je bio prisutan u mnogim zemljama širom sveta tokom konfliktnih situacija, između ostalog i na Balkanu, ali i na Bliskom istoku.

„Istraživanja su ukazala na to da je taj bivši agent koketirao sa terorističkim organizacijama dok je bio aktivan na Kosovu. Između ostalog, u njegovom timu su bili prisutni pripadnici Al Kaide“, istakla je Zaharova.

Tim rečima Zaharova je prokomentarisala izjavu zamenika britanskog ministra inostranih poslova Endrjua Marisona o tome da su predstavnici „Belih šlemova“ navodno postali objekat dezinformacione kampanje koju sprovode vlasti Rusije i Sirije.

Podsetimo, „Beli šlemovi“ uživaju ogromnu podršku Zapada uz obrazloženje da ta organizacija doprinosi spasavanju civila u zonama u Siriji gde se odvijaju borbe, dok sirijske i ruske vlasti tvrde da upravo oni sprovode neprijateljsku propagandnu aktivnost i sarađuju sa ekstremistima.

Pored toga, Rusija i Sirija optužuju „Bele šlemove“ da su odgovorni za provokaciju koja je poslužila Zapadu da optuži Damask za korišćenje hemijskog oružja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala