UN: U Siriji i Iraku više od 20.000 terorista sa stranim pasošima

© AP Photo / Felipe DanaŽene i deca se evakuišu sa poslednje teritorije pod kontrolom DAEŠ-a u Siriji
Žene i deca se evakuišu sa poslednje teritorije pod kontrolom DAEŠ-a u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 20.000 terorista sa stranim državljanstvima se možda i dalje nalaze u Siriji i Iraku, izjavio je koordinator grupe za praćenje terorističkih organizacija pri UN Edmund Valter Fiton Braun.

„Irak i Sirija su bez sumnje iznedrili najveći deo stranih terorista od svih koje smo ikada videli, a brojke značajno premašuju 40.000. Pokušavamo da izračunamo njihov broj, oslanjajući se na podatke država-članica i uzimajući u obzir koliko je militanata eliminisano. Sigurni smo da broj preživelih prevazilazi polovinu (od 40.000), dakle govorimo o više od 20.000 ljudi, a po nekim procenama broj premašuje i 25.000“, rekao je Fiton Braun.

On je podsetio da će određen broj stranih terorista služiti duge zatvorske kazne u zatvorima u Iraku, Siriji, Turskoj i zemljama odakle su došli, dok će drugi biti osuđeni na kraće zatvorske kazne i biće pušteni na slobodu.

Fiton Braun je naglasio da će pojedini uspeti da izbegnu pravdu, te da je zabrinjavajući broj terorista koji će u budućnosti predstavljati pretnju.

On je takođe dodao da grupa za praćenje pri UN smatra da se u sirijskoj provinciji Idlibu nalazi „mnogo više od 10.000 terorista“, koji pripadaju različitim grupacijama, jer treba uzeti u obzir i pristalice i posrednike, uključujući i one koji se nalaze u kampovima na severu Sirije.

„Govorimo o više od 70.000 samo u El Holu. Drugi kampovi su znatno manji, ali i dalje govorimo o ukupnoj cifri koja iznosi skoro 100.000. To je mnogo ljudi. Naravno, među njima je mnogo žena, dece, neki od njih mogu biti nedužni članovi porodice, ali i to treba staviti pod znak pitanja, jer, kao što znate, mnoge žene su igrale aktivnu ulogu u DAEŠ-u“, zaključio je Fiton Braun.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala