Ukrajinska vojna industrija na svetsko tržište juriša — jednim tenkom!

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinsko oklopno vozilo
Ukrajinsko oklopno vozilo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski šokiran je radom harkovskih preduzeća koja ulaze u strukturu koncerna „Ukroboronproma“, korporacije koja je od strateškog značaja za ekonomiju i bezbednost zemlje.

Saznanje da je zavod „Mališev“ u poslednjih 10 godina proizveo samo jedan tenk za ukrajinske oružane snage, dok je u sovjetsko doba proizvodio 900 godišnje, zaprepastilo je ukrajinskog lidera.

„Neverovatna stvar je da predsednik Ukrajine odjednom sazna da harkovski zavod, inače najveća fabrika tenkova u bivšem Sovjetskom Savezu, koja je proizvodila naše glavne tenkove, ne proizvodi tenkove već duži niz godina. Takvo otkriće za predsednika Ukrajine sugeriše da, blago rečeno, on nije baš u toku sa onim što je povezano sa bezbednošću zemlje i njenim vojno-industrijskim kompleksom. To nije neka fabrika za remont, već ogromno preduzeće, čiji bruto proizvod čini značajan deo ukrajinske ekonomije“, kaže za Sputnjik ruski vojno-politički komentator Aleksej Podberezkin.

Što se tiče samog „Ukroboronproma“, taj koncern je, kako je ekspert istakao, odavno organizaciono i tehnološki uništen.

„Nije tajna da je ta kompanija zapravo opstala zahvaljujući pljački ostataka sovjetskog vojno-industrijskog kompleksa koji je ostao u Ukrajini posle raspada zemlje. Ono što su mogli prodali su u inostranstvo, a ostalo su prosto opljačkali ili uništili... Ostala su preduzeća za remont ili modernizaciju uz pomoć štapa i kanapa — dobro je poznato. Pitanje je zašto Zelenski to nije znao. Ili se pretvara da nije, ili je on u toj meri upoznat sa ukrajinskom ekonomijom. Činjenica da je ukrajinski vojno-industrijski kompleks u dubokoj krizi ne može biti tajna ni za koga“, zaključio je ekspert.

Državni koncern „Ukroboronprom“ objedinjuje više od stotinu preduzeća, a procenjuje se da se 10 odsto njih nalazi u Harkovskoj oblasti. Zelenski je pozvao i privrednike iz regiona da udruže snage i „pomognu državi“ u stvaranju normalnih radnih uslova u lokalnim preduzećima „Ukroboronproma“ pre zimskih hladnoća.

Zelenski se tokom posete Harkovu i obilaska zavoda zapitao šta se dešava sa ukrajinskim preduzećima i naložio je Vladi da se hitno pozabavi ovim pitanjima i nađe izlaz iz krize.

Ukrajinski lider je priznao da se zbog ovih saznanja nalazi u stanju šoka, a dodatno je ogorčen i zbog drugih nagomilanih problema, pre svega dugova, zaostalih isplata plata i teških uslova u kojima zaposleni rade.

„Zaostale zarade su veoma velike — do četiri godine. Veoma su niske plate, u fabrici aviona — 3.500 grivni (otprilike 140 dolara). Kako čovek može da poštuje sebe i radi za državu? Zimi su ljudi radili u prostoriji u kojoj je temperatura bila nula stepeni. Ljude tretiramo kao stoku i onda želimo da oni poštuju vlast, poštuju Ukrajinu. Kako ne bi odlazili?“, rekao je Zelenski.

Ranije je generalni direktor „Ukroboronproma“ Ajvaras Abromavičus rekao da dug preduzeća koja su u sastavu koncerna prema dobavljačima i zaposlenima iznosi skoro 430 miliona dolara.

Lapsus Zelenskog hit na Jutjubu

Ukrajinska vojna industrija se suočava sa velikim teškoćama, uprkos tome što je Ukrajina dugo bila na listi 10 najvećih izvoznika naoružanja i vojne tehnike na svetu. Takav rezultat je ostvaren samo zahvaljujući totalnoj rasprodaji vojne tehnike koja je Kijevu ostala u nasleđe iz bivšeg SSSR-a.

Čak je i jedan ukrajinski zvaničnik svojevremeno priznao da „to nije zasluga ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, već zasluga vojne industrije SSSR-a, čija je tehnika ostala Ukrajini posle raspada zemlje“.

Prema ovogodišnjim istraživanjima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje problema mira (SIPRI), Ukrajina je zauzela 12. mesto na listi zemalja —izvoznica oružja u svetu za period 2014—2018.

Prema tim podacima, Ukrajina je u odnosu na 2009—2013. smanjila izvoz oružja za 47 odsto, a uvoz oružja za period od 2014. do 2018. i dalje je prilično nizak.
Zelenski je toliko bio šokiran onim što je zatekao tokom obilaska fabrika da je kasnije, dok je govorio u Harkovu, više puta napravio lapsus nazivajući koncern „Ukroboronproma“ — „koncertom“, o čemu svedoči i video-snimak objavljen na „Jutjubu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala