Tramp spreman da objavi transkript još jednog razgovora sa Zelenskim

© REUTERS / Jim Lo Scalzo/PoolPredsednik SAD Donald Tramp obraća se Kongresu
Predsednik SAD Donald Tramp obraća se Kongresu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je da je spreman da Kongresu SAD preda transkript svog drugog telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

„Imao sam drugi razgovor sa predsednikom Ukrajine, koji je, kako mi se čini, zapravo bio prvi, i sada oni (demokrate u Kongresu SAD) žele da ga vide. Ako žele, ja ću im ga dati“, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Američki predsednik je kasnije, međutim, tokom razgovora sa novinarima, donekle promenio svoj kategorički ton i dodao: „Moguće je da ću dati (transkript)“.

„Mislim da će to biti telefonski poziv koji mnogo toga otkriva“, naveo je američki predsednik, ali je istakao da objavljivanje transkripata svojih razgovora sa inostranim liderima smatra „lošim presedanom“.

Predsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Donald Tramp, na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Novi Trampov lapsus — novi ruski predsednik Zelenski

Telefonski razgovor ukrajinskog i američkog predsednika, održan u julu, našao se u središtu skandala, koji je doveo do toga da američke demokrate u Kongresu pokrenu proceduru impičmenta Trampa.

Demokrate tvrde da je Tramp vršio pritisak na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, zahtevajući, zarad sopstvenih političkih ciljeva, istragu protiv Džoa Bajdena. Bivši potpredsednik SAD je izdejstvovao da bude smenjen glavni tužilac Ukrajine Viktor Šokin. On je do smenjivanja vodio slučaj protiv kompanije „Burizma“, u čijem je savetu direktora radio Bajdenov sin Hanter.

Tramp je objavio transkript razgovora sa Zelenskim, iz kog sledi da je zaista tražio od predsednika Ukrajine da prouči Bajdenov slučaj. Tramp je saopštio da nije učinio ništa protivzakonito i da je samo ispunjavao svoju dužnost da se bori protiv korupcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala