Rusija i Kina ostvarile prvu fazu plana za rešavanje korejske krize

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijazamglavы MID RF Igorь Morgulov
zamglavы MID RF Igorь Morgulov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina su realizovale prvu fazu plana za rešavanje krize na Korejskom poluostrvu, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Igor Morgulov.

„Stabilno se realizuje mapa puta za rešavanje korejske krize, koju su razradile Kina i Rusija. Podsećam da prva faza predviđa smanjenje vojne aktivnosti oko poluostrva. Druga faza uključuje normalizaciju američko-severnokorejskih i međukorejskih odnosa, dok treća faza predviđa multilateralnu diskusiju o čitavom nizu postojećih problema. Mi smo završili prvu fazu i nalazimo se na početku druge faze“, rekao je Morgulov na Moskovskoj konferenciji o neširenju oružja.

Morgulov je podsetio da su Moskva i Peking svojevremeno predložili „mapu puta“ za rešavanje korejske krize. Od 2018. godine Severna Koreja poštuje moratorijum o nuklearnim testiranjima i lansiranjima raketa dugog dometa, a SAD i Južna Koreja se uzdržavaju od velikih zajedničkih vojnih vežbi.

Pitanje razmeštanja nuklearnog oružja ponovo je postalo aktuelno, nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u septembru da će raspoređivanje američkih raketa u Japanu i Južnoj Koreji predstavljati pretnju ruskim vojnim bazama na Dalekom istoku.

Rusko-kineska „mapa puta“ za rešenje korejske krize, navedena u zajedničkom saopštenju Ministarstava spoljnih poslova Rusije i Kine 4. jula 2017. godine, ima za cilj obostrano prihvatljivo rešenje čitavog kompleksa problema isključivo mirnim političkim i diplomatskim sredstvima putem uzajamnog smanjenja vojnih aktivnosti u regionu, održavanje direktnih američko-severnokorejskih i međukorejskih pregovora i razmatranje pitanja bezbednosti u Severoistočnoj Aziji u širokom formatu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala