Protestna nota Hrvatske Srbiji zbog spomen-ploče u Novom Sadu

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICZagreb - obećani grad za Ukrajince?
Zagreb - obećani grad za Ukrajince? - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatsko Ministarstvo inostranih i evropskih poslova uputilo je diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom je izrazilo najoštriji protest zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, zapovedniku snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih formacija u napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije 8. novembra 2019. godine.

Protesnom notom Hrvatska je osudila taj čin i ponovo izrazila očekivanje od Republike Srbije i njenih institucija da odbace politiku relativizovanja i veličanja zločina, čime se, kako navode, „dodatno vređaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku“, prenosi RTS.
„Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmeri na proces suočavanja sa vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošlog veka“, ističe se u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

„Ovim prosvjedom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iznova je ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose“, zaključuje se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala