Palmer: „Mali Šengen“ ima podršku SAD

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMetju Palmer
Metju Palmer - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Mali Šengen“ je inicijativa koja obećava i ima našu podršku, rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer u Ženevi.

„Evropska perspektiva Zapadnog Balkana, koja je bila osnov američkog angažovanja u regionu duže od 20 godina, nije se promenila i neće se promeniti", kazao je Palmer, prenosi B 92.

„Upravo zato je nemogućnost Evropskog veća da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije poslednja reč, nadamo se da će Evropsko veće moći da revidira to pitanje, postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus, počne taj važan proces i pošalje važan signal za region“, kazao je Palmer.

U međuvremenu, kako SAD preuzimaju veću ulogu na Zapadnom Balkanu, a EU je u opasnosti da se u regionu percipira kao da se povlači, sam region preuzima inicijativu. Posvećenost Srbije, Albanije i Severne Makedonije poboljšanju saradnje kroz inicijativu zvanu „mali Šengen“ je demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu i kontrolu nad sopstvenom budućnošću, istakao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mesta za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

„To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu sa liderima Zapadnog Balkana kako bismo postigli napredak“, zaključio je svoje izlaganje Palmer.

Da podsetimo, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama i srpski predsednik potpisali su nedavno u Novom Sadu deklaraciju o namerama o uspostavljanju „malog Šengena“ između te tri zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala