NIS za devet meseci investirao 29 milijardi u razvoj

© NISRafinerija nafte u Pančevu
Rafinerija nafte u Pančevu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
NIS je u prvih devet meseci ove godine nastavio trend uvećanja investicija u svoj razvoj, pa je od januara do septembra uloženo ukupno 29 milijardi dinara.

Reč je o investicijama većim za šest odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Time NIS, piše u saopštenju te kompanije, nastavlja da realizuje strategiju svog razvoja ulažući u strateške projekte i modernizaciju poslovanja.

„U godini kada obeležavamo deset godina od dolaska ’Gaspromnjefta‘ za većinskog akcionara, nastavljamo sa investicijama u kapitalne projekte koji će obezbediti sigurnu budućnost naše kompanije. NIS posluje na veoma zahtevnom i konkurentnom regionalnom tržištu, ali i u takvim uslovima, realizacijom naše strategije razvoja, ostajemo pouzdan partner kako našim akcionarima, tako i celokupnoj zajednici u kojoj poslujemo“, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Najviše je investirano u projekte iz oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u „Duboku preradu“, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

U poređenju sa prvih šest meseci ove godine, NIS je u trećem kvartalu unapredio finansijske rezultate.

Tako u periodu jul-septembar neto dobit iznosi 7,5 milijardi dinara, što predstavlja snažan rast ovog pokazatelja u poređenju sa prvim polugodištem, kada je neto dobit bila 3,2 milijarde dinara.

Ukupno ostvarena neto dobit za prvih devet meseci 2019. godine iznosi 10,7 milijardi dinara.

Pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 31,2 milijarde dinara.

NIS je takođe nastavio sa višegodišnjom praksom isplate dividendi akcionarima u iznosu od 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti, pa je tako na ime dividende ove godine isplaćeno 6,5 milijardi dinara.

U istom periodu, obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 136,6 milijardi dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa u prvih devet meseci 2019. godine iznosila je 965.000 uslovnih tona nafte i gasa.

U istom periodu, prerađeno je 2,3 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, dok je ukupan obim prometa bio 2,6 miliona tona.

U devet meseci ove godine NIS je zabeležio rast obima maloprodaje na domaćem tržištu od pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i rast obima prodaje u inoaktivama od 17 odsto u poređenju sa devet meseci 2018. godine.

U julu je ostvaren rekordan obim proizvodnje bitumena (56.435 tona) u poslednjih 10 godina.

NIS je nastavio i sa daljom modernizacijom maloprodajne mreže, piše u saopštenju.

Na auto-putu Beograd-Novi Sad puštena je u rad moderna benzinska stanica „Gasproma“ „Stari Banovci“, jedna od najsavremenijih benzinskih stanica u „Gaspromovoj“ mreži na globalnom tržištu.

„Takođe, NIS je u septembru u Elemiru pustio u rad najsavremeniji trening centar u regionu za obuku zaposlenih u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, čime je ostao dosledan u naporima za dalje unapređenje uslova za usavršavanje zaposlenih u naftnoj industriji“, ističu u toj kompaniji.

U fokusu NIS grupe bilo je i dalje unapređenje pokazatelja u oblasti bezbednosti na radu, pa je tako indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen za 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala