Gradonačelnik Glogovca dobio poziv Specijalnog suda

© AP PhotoSedište Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu
Sedište Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ramiz Ladrovci, gradonačelnik Glogovca, saopštio je da je dobio poziv za saslušanje u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK u Hagu 19. decembra, prenosi Tanjug.

Ramiz Ladrovci je to saopštio na svojoj stranici na Fejsbuku i naveo je da ga je sud pozvao u svojstvu svedoka.
Landrovci je tokom rata na Kosovu bio je jedan od glavnih organizatora logističke podrške pripadnicima terorističke OVK.

Jedan je od osnivača takozvane OVK, a vlasti u Severnoj Makedoniji označile su ga kao jednog od ključnih organizatora akcija terorističke „Oslobodilačke nacionalne armije“ u Makedoniji i „Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe“ na jugu Srbije.

Takođe, Landrovci je bio i ambasador u Tirani.

Specijalni sud je formiran polovinom 2015. godine radi istrage i procesuiranja ratnih zločina koje su tokom poslednjih sukoba počinili bivši pripadnici OVK nad Srbima i drugim nealbancima, kao i nad lojalnim Albancima.

Sud je formiran radi istraživanja navoda o zločinima protiv čovečnosti, silovanja i drugim krivičnim delima na Kosovu koji su proizašli iz navoda u izveštaju Saveta Evrope za 2011. godinu.

Izveštaj se odnosi na ratne zločine koje su bivši pripadnici OVK počinili u periodu od 1998. do 2000. godine

Specijalni sud je do sada ispitao stotinak pripadnika bivše OVK, ali još nije podigao nijednu optužnicu. Ranije su mediji pisali da bi prve optužnice mogle da budu podignute uskoro.

Iz organizacije takozvanih ratnih veterana OVK saopštili su da je u poslednjih mesec dana sud povećao broj poziva na saslušanje, tumačeći to kao pripremu suda za podizanje prvih optužnica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala