Evropski poslanik: Bugari su uvek na svojoj koži osećali bliskost Francuske i Srbije

© Tanjug / ZORAN ZESTICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron tokom svečanog dočeka ispred Palate „Srbija“.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron tokom svečanog dočeka ispred Palate „Srbija“. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Ivo Hristov izjavio je da je Bugarska uvek na svojoj koži osećala negativne posledice bliskosti Francuske i Srbije.

Kritikujući nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da su „legalni migranti“ poželjniji od „bugarskih i ukrajinskih kanala“, Hristov se, pored ostalog, osvrnuo na odnos Francuske i Srbije, kao jednog od bugarskih suseda.

„Bliskost Francuske i Srbije je istorijska činjenica, a mi smo to uvek osećali na svojoj koži“, rekao je Hristov.

On je, međutim, ukazao na to da stav Makrona povodom proširenja Evropske unije ostaje principijelan.

Nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u julu, Makron je, između ostalog, izjavio da nije određen datum za ulazak Srbije u EU, a u oktobru je Francuska blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije o evrointegracijama.

„Povodom te teme on se uvek nedvosmisleno izjašnjavao i dao je čitav niz intervjua o tome da Evropska unija ne može da nastavi tako da radi i da će on blokirati novo proširenje. Liderska svojstva Makrona su očigledna. Angela Merkel odlazi, Velika Britanija je takođe pred izlaskom iz EU. To daje Francuskoj šansu da zauzme lidersku poziciju u EU i upravo se time objašnjava takva aktivnost Makrona“, rekao je Hristov.

Emanuel Makron i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Borba dve sile: Evropa će biti ili francuska ili nemačka

Osvrćući se na Makronovu izjavu o migrantima, Hristov je rekao da se ona ne može objasniti prevodilačkim poteškoćama.

Prema njegovim rečima, francuski predsednik je mogao da se ograniči na pojmove „legalni i nelegalni migrant“ i da ne imenuje nijednu zemlju, ali je iz nekog razloga učinio suprotno. Makron je, prema mišljenju evropskog poslanika, pokušao da sebi stvori reputaciju čoveka bez rasističkih predubeđenja, ali je to učinio na račun Bugara.

„Bugari i Ukrajinci su predstavljeni kao kontraprimer dvema afričkim nacijama. U tom smislu mi imamo puno pravo na oštru rekaciju“, rekao je Hristov za BTV.

Prošle sedmice, u intervjuu za list „Valeurs Actuelles“ Makron je izjavio da više voli legalne migrante iz Gvineje i Obale Slonovače nego nelegalne ukrajinske ili bugarske bande. Tim povodom je u Ministarstvo inostranih poslova Bugarske pozvan francuski ambasador. Bugarski premijer Bojko Borisov je kasnije rekao da ga je francuski predsednik pozvao telefonom i objasnio svoje reči, uverivši ga da nije kritikovao građane Bugarske, radnike ili ustanove, kao i da podržava Bugarsku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala