NATO čuva vrata Centralne Evrope i Baltičkog mora

© Sputnik / A. SolomonovKaravan brodova na trasi Severnog morskog puta
Karavan brodova na trasi Severnog morskog puta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Belgija i Holandija dogovorile su se da pojačaju mere bezbednosti Vojno-pomorske flote u južnim regionima Severnog mora i u Lamanšu, prenosi agencija DPA, pozivajući se na zajedničko saopštenje pet zemalja.

Odluka je donesena na sastanku predstavnika Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Belgije i Holandije u Hamburgu. Pojačana vojna saradnja između ovih zemalja odvijaće se u okviru NATO strukture ČANKOM, koja obuhvata svih pet zemalja.

U saopštenju se ističe da se strateška situacija u Evropi izmenila poslednjih godina, državni i nedržavni akteri upućuju nove izazove „međunarodnom poretku, koji je zasnovan na pravilima“.

„Njihova aktivnost je usmerena na slabljenje jedinstva naših demokratija i usmerena je na naše slabe tačke. To se postiže destabilizacijom, ili ulivanjem nepoverenja ljudima u sposobnosti njihovih vlada da ih zaštite“, navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja.

Inspektor Nemačke ratne mornarice Andreas Krauze, koji je ove godine došao na čelo NATO strukture ČANKOM, rekao je da su morski putevi od posebnog značaja za bezbednost i prosperitet Evrope.

Prema njegovim rečima, „Lamanš i Severno more su vrata u Centralnu Evropu i kapija u Baltičko more“. Stoga zemlje NATO-a treba da jačaju svoje odbrambene sposobnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala