Merkelova se ne slaže sa Makronom da je NATO „u komi“

© REUTERS / FABRIZIO BENSCHAngela Merkel i Jens Stoltenberg u Berlinu
Angela Merkel i Jens Stoltenberg u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kancelarka Nemačke Angela Merkel se ne slaže sa ocenom francuskog predsednika Emanuela Makrona da se NATO nalazi „u komi“.

„Smatram da su to prilično oštre reči. To nije moje mišljenje“, izjavila je Merkelova na konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ni Stoltenberg se ne slaže sa Makronom. 

„Alijansa je jaka sve dok SAD, Severna Amerika i Evropa, dok svi zajedno radimo to što smo radili decenijama. Naša kolektivna bezbednost je najjača još od vremena Hladnog rata. Evropski saveznici povećavaju nivo spremnosti svojih snaga, više investiraju u odbranu. SAD povećavaju prisustvo u Evropi“, rekao je generalni sekretar NATO-a. 

Američki državni sekretar Majk Pompeo takođe se oglasio povodom izjave predsednika Francuske, rekavši da NATO ostaje najvažniji strateški partner u istoriji.

„Smatram da NATO ostaje važan, veoma značajan, a možda i najznačajniji strateški partner u istoriji“, rekao je Pompeo.

Ranije je Makron u intervjuu koji je dao „Ekonomistu“ izjavio da se NATO nalazi u komi jer u radu Alijanse nema planova niti koordinacije. Prema njegovim rečima, nema koordinacije oko strateških rešenja između SAD i partnera iz NATO-a. 

Kao primer on je naveo operaciju Turske u Siriji, koja je započela nakon razgovora predsednika SAD i Turske. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala