Građani na Zapadu presudili: Liberalizam je mrtav

© SputnikAlternativa liberalizmu LAT.
Alternativa liberalizmu LAT. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Liberalizam se nalazi u krizi i potrebni su drugi modeli razvoja društva, pokazuju rezultati ankete koju je napravio Sputnjik u pet najrazvijenijih zapadnih država.

U anketi su učestvovali ispitanici iz Francuske, Nemačke, Velike Britanije, SAD i Italije. Oni su imali sledeće varijante odgovora:

1. Postojeći model liberalizma je u krizi;

2. Potrebno je da se razvijaju drugi modeli;

3. Liberalizam je dobar model za savremeno društvo i potrebno je samo nekoliko beznačajnih promena.

Kako su pokazali rezultati ankete, većina Italijana (80 odsto), Francuza (73 odsto), Nemaca (60 odsto), Britanaca (58 odsto) i SAD (60 odsto) nezadovoljna je savremenim modelom društva, smatraju da je liberalizam u krizi i da su potrebni drugi modeli razvoja društva.

Najveće odobravanje postojećeg sistema pokazali su stanovnici Velike Britanije (42 odsto), a najniže Italijani (20 odsto). U SAD su 40 odsto učesnika ankete nazvali ovaj sistem „dobrim“, u Nemačkoj 39 odsto, a u Francuskoj 27 odsto.

Anketu je za Sputnjik sprovela agencija „Ifop“ u periodu od 2. do 15. oktobra 2019. godine. U ispitivanju javnog mnjenja učestvovala je 5.031 osoba starija od 18 godina. Uzorak reprezentuje stanovništvo zemlje po polu, uzrastu i geografiji. Maksimalna greška uzorka za podatke u celini iznosi +/- 3,1 odsto, uz pouzdanost ankete od 95 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala