FSB: Teroristi se pripremaju za upad u ZND

© AP Photo / Khalid MohammedZastava DAEŠ-a
Zastava DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obaveštajne službe Zajednice nezavisnih država primećuju porast aktivnosti odreda terorističke grupe DAEŠ u Avganistanu, koji planiraju da se prošire u zemlje ZND, izjavio je direktor Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnjikov.

„Beležimo porast aktivnosti odreda DAEŠ-a u Avganistanu, udruženih u takozvani ’Vilajet Horasan‘. U tesnoj vezi sa njim su Džamat Ansarulah i Islamski pokret Istočnog Turkestana. Njihov cilj je stvaranje odskočne daske za širenje na prostor ZND“, rekao je Bortnjikov na sastanku saveta direktora bezbednosnih agencija i specijalnih službi ZND.

Kako ističe, pretpostavlja se da će ovo širenje vršiti militanti iz redova građana srednjeazijskih država.

Prema njegovim rečima, teroristi shvataju da su poraženi na teritoriji Sirije i Iraka i stoga povlače preostale snage van Bliskog istoka. Stvaraju nove zone nestabilnosti u Aziji i Africi i formiraju mreže spavajućih ćelija u Evropi.

U Avganistanu se nalazi oko 10.000 pripadnika DAEŠ-a, a veliki deo njih je koncentrisan u severnim i istočnim provincijama ove zemlje.

Destruktivne akcije Zapada

Zapadne zemlje počele su aktivno da pokušavaju da potkopaju unutrašnju situaciju u zemljama ZND pomoću nevladinih organizacija, dodao je Bortnjikov.

Šef Federalne službe bezbednosti Aleksandar Borotnikov - Sputnik Srbija
FSB: Teroristi imaju mogućnosti da proizvode hemijsko i biološko oružje

„Takođe treba izdvojiti intenziviranje pokušaja Zapada da izvrši destruktivni spoljni uticaj na unutrašnju političku situaciju u zemljama ZND. Strane i međunarodne nevladine organizacije su tradicionalno sredstvo za takvo mešanje u unutrašnje poslove nezavisnih država“, objasnio je Bortnjikov.

„Smatramo da pretnje koje se ovako stvaraju takođe zahtevaju našu pažnju“, konstatovao je on.

Porodice terorista žele da se vrate u Rusiju

Bortnjikov je saopštio da FSB raspolaže podacima o oko dve hiljade državljana Rusije koji su članovi porodica terorista i koji su spremni da se vrate sa Bliskog istoka i izvrše terorističke aktivnosti u Ruskoj Federaciji.

Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Šojgu: Situacija u Avganistanu preti prilivom terorista u Srednju Aziju

On je istakao da su humanitarni koridori jedan od kanala preko kojeg teroristi i njihove porodice ulaze u Rusiju iz zona oružanog sukoba. Prema njegovim rečima, „povratnici“ često deluju kao nosioci ekstremističke ideologije, a vođe bandi ih vide kao bombaše-samoubice, propagandiste i lica za vrbovanje.

Direktor FSB-a je napomenuo da sami teroristi uglavnom prate kanale ilegalne migracije i dobijaju podršku etničkih grupa za organizovani kriminal u mestima boravka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala