„Dok anđeli spavaju“ Marine Rajević Savić od subote na Sputnjiku

© Sputnik / Aleksandar MilačićMarina Rajević Savić
Marina Rajević Savić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Emisija „Dok anđeli spavaju“ Marine Rajević Savić od sada će biti emitovana na Sputnjiku. Uoči prve epizode razgovarali smo sa autorkom ovog kultnog serijala.

Najbolji dokaz da kvalitetan novinarski proizvod nađe put do svoje publike bez obzira na društvene i političke tokove koji se menjaju vremenom svakako je emisija sa tradicijom dugom skoro tri decenije „Dok anđeli spavaju“. Marina Rajević Savić otkrila je u razgovoru za Sputnjik fenomen televizijske forme koja ostaje i opstaje tako dugi niz godina.

„Prijatno me iznenadi kada sretnem neke mlade generacije koje kažu da gledaju i danas na Jutjubu moje emisije. Mislim da su zasićeni ovim što se događa u medijima, emisijama koje nam se prikazuju. Mladi žele nešto dublje, nešto što ima smisla, nešto što ima poruku. Kada ostane barem jedna rečenica upamćena iz neke epizode, to je već znak da je emisija uspešna. Jer šta je uopšte bilo koji medijski sadržaj ako nema poruku“, objašnjava nova saradnica Sputnjika.
Možete li da nam otkrijete ko će biti prvi gost u novom serijalu?

— Bio je trenutak. Prošlog meseca je bila u toku izložba čuvenog slikara Ljube Popovića, koju je pripremila njegova supruga Slavica Batos. U pitanju je pravi kulturni događaj, koji je posetilo više od 50 hiljada ljudi, i smatrala sam da bi bilo zanimljivo da otkrijemo i osobu zahvaljujući kojoj je ta izložba i ugledala svetlost dana. U stvari, povod je bio da pričamo o Ljubi. Ja sam sa Ljubom napravila dve emisije, dogovarali smo se da napravimo i treću. To se nije dogodilo i ova je kao neka zamena za tu treću emisiju.

Serijal je imao burne periode u prošlosti. U jednom trenutku suočili ste se sa cenzurom. Da li nekad jedna životna priča može da predstavljala pretnju?

— Čudne stvari se događaju dok anđeli spavaju. To je napisao moj prvi gost Ljubivoje Ršumović, u prvoj emisiji na Trećem kanalu. I zaista, kao da je odredio put „Anđela“. Ja sam u ono vreme, naravno, jako mlada, želela da unesem nešto novo. Na jedan sofisticirani način prodirala sam možda povremeno u neku intimu i dešavalo se da bude raznih problema. Tako da je bilo i odlazaka sa televizije zbog neslaganja sa uredništvom. Imala sam tu privilegiju da to mogu da uradim i da imam tu slobodu na koju sam ponosna jer onda ostanete nekako svoji i to ljudi prepoznaju, mislim i dan-danas. Bilo je pauza u emitovanju, ali ja sam stalno radila. Imam svoju kameru i beležim u međuvremenu sve ono što mi je potrebno.

„Anđeli“ su svoj novi dom našli u Sputnjiku. Zašto ste se opredelili baš za naš medij?

— Volim kada je medijska kuća mlada. Ali ono što je baš tipično za moje opredeljenje za Sputnjik je — moja porodica, i porodica mog supruga. Svi smo rusofili. Moj suprug nosi majice na kojima piše Moskva — Rusija. Ceo Beograd to zna. Mi smo odrasli na ruskoj kulturi, uz ruske knjige. Ja se posebno sada orijentišem na ruske religiozne mislioce. Rusija je naše opredeljenje.

Pretpostavljam da ste svesni da će sada i vas pojedini okarakterisati kao nekog ko širi „maligni uticaj Rusije“…

— Kakav je to divan maligni uticaj na zdravlje čovečanstva. Ti koji tako misle nisu moj svet. Žao mi je što su plitki i površni i zaista sam ponosna što ću biti deo ove ekipe, što se baš zove Sputnjik, što ovako izgleda i što ovakve teme obrađuje.

Ceo intervju sa Marinom Rajević Savić pogledajte u video-prilogu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala