Rusija: Pridruživanje Makedonije NATO-u podriva stabilnost Evrope

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proces proširenja NATO-a, uključujući mogući ulazak Severne Makedonije u Alijansu, podriva poverenje i stabilnost na evropskom kontinentu i dovodi do sve veće konfrontacije, izjavio je za Sputnjik direktor Četvrtog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Jurij Pilipson.
„Stav Rusije o proširenju NATO-a je dobro poznat. Ovaj proces je sam po sebi destruktivan, podriva poverenje i stabilnost na evropskom kontinentu i dovodi do sve veće konfrontacije. Pridruživanje svih novih članica savezu, uključujući Severnu Makedoniju (ona bi mogla da stupi u NATO narednih meseci), razmatramo upravo iz tog ugla“, objasnio je Pilipson.

Diplomata je naglasio da stvar nije u vojnoj pretnji koju bi Makedonci mogli da predstavljaju za Rusiju, već u skupu rizika za evropsku bezbednost, „koja bi trebalo da se obezbeđuje potpuno drugačijim metodama, a ne uvlačenjem ove zemlje u antirusku politiku i vojno planiranje Alijanse“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i generalni sekretar NATO-sa Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Stoltenberg: Crna Gora je u NATO-u, uskoro će Makedonija, pa onda Ukrajina

Grčka i Makedonija su u junu 2018. potpisale sporazum kojim se rešava dugogodišnji spor oko imena bivše jugoslovenske republike i Skoplju otvara put u NATO i EU, ali ovaj sporazum kritikuju i Grčka i sama Makedonija.

Trenutno je u toku proces ratifikacije protokola o ulasku Severne Makedonije u NATO. Očekuje se da će se proces okončati do samita Saveza, koji će u decembru biti održan u Londonu. Stupanje Severne Makedonije u Alijansu do sada je odobrilo 21 od 29 sadašnjih članica NATO-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala