Moskva neće sarađivati sa Vašingtonom o sirijskoj nafti

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANKonvoj američkih vozila prolazi pored naftne bušotine u Siriji
Konvoj američkih vozila prolazi pored naftne bušotine u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija neće sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju sirijske nafte, to je nacionalna imovina naroda Sirije kojom bi trebalo da raspolažu građani te zemlje, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.
„Nećemo sarađivati sa Amerikancima po ovom pitanju — po pitanju sirijske nafte“, rekao je Veršinjin novinarima.

„Radi se o sirijskoj nafti, tj. Nacionalnoj imovini čitavog sirijskog naroda. Uvereni smo da upravo sirijski narod treba da upravlja svojim prirodnim resursima, uključujući i naftu“, dodao je Veršinjin.

Ranije je agencija AP, pozivajući se na izvore, saopštila da je američki predsednik Donald Tramp odobrio proširenje američke vojne misije radi obezbeđivanja naftnih polja u istočnoj Siriji.

Agencija je dodala da takav potez američkog lidera otvara niz „teških pravnih pitanja“ — da li će američka vojska moći da napada sirijske, ruske ili druge snage u slučaju pretnje naftnim poljima.

Takođe se ističe da odluka američkog predsednika predviđa prisustvo stotina američkih vojnika u Siriji, uprkos činjenici da je ranije Tramp objavio povlačenje trupa iz ove zemlje.

Saradnja sa Damaskom

Veršinjin je naveo da je Moskva spremna da sarađuje sa sirijskom vladom na obezbeđivanju kontrole i bezbednosti na teritorijama gde su se nalazili kampovi Sirijskih demokratskih snaga, u kojima su bili zarobljeni pripadnici DAEŠ-a.

U oktobru je kurdska Autonomna uprava teritorija na severoistoku Sirije objavila da je 785 stranaca povezanih sa DAEŠ-om pobeglo iz logora Ajn Isa na severu zemlje, gde Turska sprovodi vojnu operaciju. Logor se nalazi u provinciji Raka na teritoriji koju kontrolišu arapsko-kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) — vojno krilo Autonomne uprave na severoistoku Sirije. Irački ministar odbrane Nadžah el Šamri izjavio je da je zarobljeno nekoliko pripadnika DAEŠ-a koji su pobegli iz Sirije u Irak.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala