Mediji: SAD proširuju vojnu misiju za zaštitu nafte u Siriji

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmerička vojska patrolira u blizini naftnih polja u Siriji
Američka vojska patrolira u blizini naftnih polja u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp odobrio je sprovođenje proširene američke vojne misije za obezbeđivanje naftnih polja u istočnoj Siriji, javila je agencija AP pozivajući se na izvore.

Agencija navodi da ovo pokreće brojna „teška pravna pitanja“, konkretno, da li će Sjedinjene Američke Države moći da napadaju sirijske, ruske ili druge snage u slučaju pretnje naftnim postrojenjima.

Takođe se ističe da ova odluka predviđa prisustvo stotine američkih vojnika u Siriji.

„Trampova naredba poništava pretpostavku da će se većina od više od 1.200 američkih vojnika stacioniranih u Siriji uskoro vratiti kući, kako je više puta obećavao“, piše autor članka.

Prema izvorima agencije, u Siriji bi moglo da ostane najmanje 800 vojnika, od kojih oko 200 u bazi El Tanf na jugu zemlje.

Pripadnici američke vojske u vojnoj bazi Fort Noks spremaju se da krenu u Operaciju Verni patriota. Trampova administracija najavila je da će poslati nekih pet hiljada vojnika na granicu sa Meksikom kako bi sprečili migrantski karavan da uđe u SAD. - Sputnik Srbija
Amerika pravi dve nove baze u Siriji

Prema novom planu, vojska Sjedinjenih Američkih Država štitiće veliki deo teritorije od Dejr el Zora do El Hasake, koju kontrolišu sirijski Kurdi. Pritom, tačna površina tek ostaje da se utvrdi.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper izjavio da će Sjedinjene Američke Države štititi naftna polja u Siriji i odgovarati silom na pokušaje njihovog zauzimanja. Prema njegovim rečima, američki vojnici nemaju nameru da tamo puštaju ni Rusiju ni sirijsku vojsku.

Specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev rekao je da naftne oblasti na severoistoku Sirije treba da kontroliše sirijska vlada. Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov naveo je da američki državni organi mesečno dobijaju više od 30 miliona dolara od proizvodnje nafte u Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala