Lavrov: Ograničavanje rada ruskih medija — pokušaj uvođenja političke cenzure

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je ograničenja u radu ruskih novinara u nekoliko stranih država pokušajem uvođenja političke cenzure.

„Oko ruskih medija se u mnogim zemljama stvara atmosfera neprijateljstva i nepoverenja“, rekao je Lavrov na konferenciji „Sloboda medija i bezbednost novinara u Rusiji i na prostoru OEBS-a: Izazovi i mogućnosti u digitalnom dobu“.

„Pravi primer toga je nedavni događaj u Londonu pod gromkim nazivom ’Konferencija o slobodi medija‘, na koju organizatori i britanske vlasti nisu pustile predstavnike Rusije, ni novinare ni diplomate.“

„Cilj ovakvih neformalnih projekata na koje pozivaju samo svoje, jeste urušavanje postojećih univerzalnih i nediskriminatorskih standarda slobode medija, uvođenje pristrasne regulacije informacionih resursa, podela na naše i ne naše“, naglasio je Lavrov. „A ako ćemo pravo — uvođenje političke cenzure“.

On je dodao da povreda prava ruskih medija u mnogim zemljama OEBS-a predstavlja deo kampanje za smanjenje ruskog jezika u svetu.

„Direktno narušavanje prava ruskih medija u mnogim zemljama OEBS-a postalo je deo kampanje koja, kako je predsednik Putin potvrdio juče u Kremlju, ima za cilj veštačko i grubo smanjenje ruskog jezika u svetu. Smatramo da je OEBS dužan ne samo da daje principijelnu ocenu grube borbe protiv novinara, već da odlučno nastoji da suzbija zlobnu praksu ugušivanja alternativnih gledišta“, objasnio je ministar.

Lavrov je dodao i da Ministarstvo spoljnih poslova ne podržava ideje usmerene na oduzimanje akreditacija bilo kojim medijima.

Ruski ministar je rekao da su predstavnici nemačke televizijske i radio-kompanije „Dojče vele“ priznali nekorektnost svojih postupaka tokom nedozvoljenih masovnih akcija u Moskvi ovog leta.

„Pozvali smo predstavnike kompanije ’Dojče vele‘, (portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije) Marija Vladimirovna Zaharova je razgovarala sa njima. Oni su priznali da to nije zapravo bilo veoma korektno u kontekstu tih događaja koji su se tada dešavali u Moskvi. Jedna stvar je prenositi o njima, a druga pripremati ih. Zapravo, oni su učestvovali u pripremi tih nedozvoljenih protesta, podstičući ljude i čak, pozivajući ljude na njih“, precizirao je Lavrov.

Odbijanje Londona da akredituje ruske medije za ovaj događaj nije prvi takav slučaj. Ranije je ruskoj novinskoj agenciji Sputnjik odbijena akreditacija za konferenciju Konzervativne partije Velike Britanije dan pre njenog početka. Zahtev za akreditaciju na događaj podnet je mesec dana pre početka kongresa. Međutim, agencija je dobila negativan odgovor od organizacionog odbora događaja dan pre samog događaja. Organizatori nisu objasnili razloge svoje odluke.

Cenzura u Ukrajini

Tokom konferencije, ruski ministar se osvrnuo i na slobodu ruskih medija u Ukrajini.

„U Ukrajini je blokirano 86 ruskih TV kanala i 181 internet stranica, a da ne govorimo o zabrani stotina filmova i knjiga na ruskom jeziku“, istakao je Lavrov.

Kijev je više puta ograničavao rad ruskih medija u zemlji, uključujući redovnu zabranu novinarima iz Rusije da uđu u Ukrajinu. U martu 2015. godine kod državnih organa Ukrajine obustavljena je akreditacija 115 ruskih medija, a u Ukrajini je takođe zabranjeno emitovanje glavnih ruskih TV kanala.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije taj događaj je okarakterisalo kao napad na slobodu medija i tom prilikom su pozvali OEBS, EU i SAD da oštro reaguju na tu zabranu, kao i na deportovanje novinara ruskih medija iz Ukrajine. Iz Ministarstva su istakli da su dvostruki standardi u toj oblasti koje praktikuje Zapad — neprihvatljivi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala