Iran počeo sa obogaćivanjem uranijuma

© AP Photo / Ronald ZakIranska zastava ispred zgrade Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču
Iranska zastava ispred zgrade Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je počeo da ubrizgava uranijumski gas u centrifuge u svom nuklearnom postrojenju u Fordou, javila je agencija ISNA.

„U sredu je započeto ubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge u Fordou, uz prisustvo inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju“, navodi se u saopštenju.

Inspektori su stigli u objekat kako bi o svim aktivnostima u postrojenjima izveštavali sedište u Beču.

„Upućeni smo u saopštenja medija kada je reč o Fordou. Inspektori agencije su u objektu u Iranu i izveštavaće o svim relevantnim aktivnostima sedište u Beču“, saopštio je portparol agencije.

Kako se ističe, to je četvrti korak Teherana u smanjivanju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma potpisanog sa svetskim silama 2015. godine.

Iranski predsednik Hasan Rohani juče je najavio ovaj korak, rekavši da će se delatnost, kao i pre, obavljati pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Predsednik Irana je dodao da Teheran ne može da se pomiri sa tim da nuklearni sporazum ima jednostrani karakter. Pritom bi Iran u potpunosti realizovao svoje obaveze, dok druge strane to nisu radile.

Iran je juče saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svetskim silama.

Prema nuklearnom sporazumu koji je potpisan 2015. godine, Iran ima pravo da proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije IR-1.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala