Džefri Pajet — američki specijalista za destabilizaciju Grčke

© AP Photo / Petros GiannakourisDžefri Pajet
Džefri Pajet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prošlo je gotovo tri godine od momenta kada je ambasador Džefri Pajet boravio u Atini u svojstvu šefa diplomatskog predstavništva SAD. Njegov interes u Grčkoj je bio veliki. Iskusni karijerni diplomata učestvovao je u svim sferama javnog života. Ali šta stoji iza toga?

Eksperti su u razgovoru za Sputnjik analizirali aktivnosti američkog ambasadora u Atini, diskutovali o tome ko je Džefri Pajet i šta je bila njegova sfera interesovanja.

„Aktivnosti Džefrija Pajeta prevazilazile su njegove diplomatske dužnosti. Njegove aktivnosti podrazumevale su stalne sastanke sa predstavnicima crkve, medijima, preduzetnicima i vladinim zvaničnicima širom Grčke. On nastavlja da daje preporuke vladinim zvaničnicima u Aleksandrupolisu, koji su ’greškom‘ počeli da razvijaju odnose sa Rusijom i drugim gradovima gde su vlasti bile otvorene ka dijalogu (sa Rusijom-prim.)“, izjavio je bivši grčki ministar nacionalne odbrane Kostas Isihos.

Pre naznačenja na dužnost u Atini, Džefri Pajet je radio u ambasadi u Kijevu. Upravo se za vreme njegove službe desio državni udar i po mišljenju analitičara, on je bio glavni pokretač Majdana.

„On je zvanično preuzeo dužnost ambasadora SAD u Ukrajini 2013. godine i aktivno učestvovao u antivladinim akcijama“, seća se Dimitris Patelis, član Međunarodne istraživačke grupe „Logika istorije“.

© Sputnik / Andreй SteninPripadnici policije na Trgu nezavisnosti u Kijevu tokom sukoba demonstranata i policije 19. februara 2014.
Džefri Pajet — američki specijalista za destabilizaciju Grčke - Sputnik Srbija
Pripadnici policije na Trgu nezavisnosti u Kijevu tokom sukoba demonstranata i policije 19. februara 2014.

Prevrat iz 2014. godine doveo je do povlačenja tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i dolazak na vlast proamerički nastrojenog Petra Porošenka. Kao američki ambasador u Ukrajini, Džefri Pajet je postao opštepoznat u januaru 2014. godine, nakon što je procureo telefonski razgovora sa, sada već bivšom, a u to vreme pomoćnicom državnog sekretara, Viktorijom Nuland.

„U objavljenom razgovoru gospodin Pajet i gospođa Nuland razmatrali su situaciju u Ukrajini. Oni su svakodnevno raspravljali o tome kakav bi trebalo da bude sastav vlade u Ukrajini. Klasičan državni udar“, komentariše Dimitris Patelis. Stejt department je kasnije priznao da su SAD uložile pet milijardi dolara na „podršku demokratije“ u Ukrajini.

„Uloga gospodina Pajeta i gospođe Nuland bila je presudna za događaje u Ukrajini u periodu kada su se održavale velike antivladine akcije. Dovoljno je da se podsetimo kako su oni služili demonstrante kolačima. Pre i posle prevrata, Pajet je igrao važnu ulogu u ’usmeravanju‘ nove vlade u Kijevu ka antiruskoj politici“, kaže Kostas Isihos.

Grčka misija

Iz Kijeva je diplomata poslat u Grčku, zemlju koja ima tradicionalno prijateljske odnose sa Rusijom.

„Kao jedan od važnih arhitekata državnog udara u Ukrajini i ljudi koji su zauzimali važan položaj u geostrateškom smislu, ne samo za Grčku, nego i ceo balkanski i delimično turski region, Pajet je sva svoja dejstva usmerio na to da pokvari dobre odnose koje je Grčka mogla i trebalo da ima ne samo sa Rusijom, nego i čitavom Evroazijom. Njemu je polazilo za rukom da podržava i podstiče rusofobično raspoloženje u Grčkoj“, dodao je Kostas Isihos.

U oktobru je Grčka potpisala vremenski neograničen Sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa SAD, koji podrazumeva ne samo širenje američke baze Suda na Kritu, već i obezbeđivanje američke infrastrukture za baze Stefanovikio, Larisa i luku u Aleksandrupolisu.

„Osim toga, postoji i projekat gasovoda ’IstMed‘ (The Eastern Mediterranean pipeline- EastMed ), koji se zasniva na saradnji između Grčke, Kipra i Izraela. Promoviše se ideja da će ovaj projekat pomoći ekonomskom blagostanju zemalja, ali za to je preporučljivo da se prvo sprovede militarizacija regiona i u tome gospodin Pajet igra značajnu ulogu.“

© AFP 2023 / Aris Messinis Grčki vojnici
Džefri Pajet — američki specijalista za destabilizaciju Grčke - Sputnik Srbija
Grčki vojnici

Istovremeno, gospodin Isihos optužuje američkog ambasadora za crkvenu krizu:

„Uloga američkog ambasadora u krizi između grčke i ruske pravoslavne crkve je ključna. Nije slučajno što su vodeći mediji u Grčkoj počeli da emituju rusofobične vesti“, rekao je on.

Dimitris Patelis analizira dejstvo ambasadora SAD u vojnoj sferi:

„Postupci američkog ambasadora mogu se okarakterisati kao žestoko mešanje. On se sastajao sa vojnim rukovodstvom Ministarstva odbrane Grčke, zaobilazeći političko vođstvo. To je nedopustivo. Ambasador ne može da se bavi interesima vojnih snaga nezavisne države, kao što ne može u jednostranom poretku da predstavlja interese američkih monopolista u Grčkoj“, rekao je sagovornik.

U isto vreme Pajton promoviše imidž „narodnog diplomate“, interesuje se za grčki sport, sastaje sa Janisom Adetokumbom (grčkim košarkašem nigerijskog porekla, igračem NBA kluba „Milvoki baksi“) i zamenikom ministra sporta:

„On propagira poseban stil života i pokušava da popularizuje ’narodnu diplomatiju‘ — koristi popularnost sporta kod naroda i omladine da bi stvorio sliku čoveka koji voli sport i bavi se njime“, izjavio je Dimitris Patelis.

„Pajet je nazvao Grčku ’mehanizmom pomoću kojeg se otvaraju vrata‘ za promociju strateških interesa SAD i NATO-a u regionu. Tokom krize on je uradio sve što je bilo moguće da obezbedi podređenost regiona Sredozemlja i Bliskog istoka američkoj kočiji“, dodao je ekspert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala