Azerbejdžan ljut na Moskvu zbog svog „Kosova“

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaBaku
Baku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Bakuu Mihail Bočarnikov pozvan je u azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je uručena protestna nota zbog posete predstavnika nepriznatog Nagorno-Karabaha Moskvi, saopšteno je na sajtu Ministarstva.

Reč je o poseti ministra spoljnih poslova Nagorno-Karabaha Masisa Mailjana i ministra kulture te zemlje Lernika Ovanisjana. Pretpostavlja se da su zvaničnici boravili u Rusiji početkom novembra.

U protestnoj noti se ističe da „ulazak takozvanih ’predstavnika‘ nezakonitih ’organa vlasti‘, formiranih na okupiranim teritorijama Azerbejdžana, u Rusku Federaciju i njihovi sastanci sa ruskim stručnjacima i saradnicima akademskih centara idu naruku naporima Jermenije, koji traju skoro 30 godina, da utvrdi status kvo na okupiranim teritorijama i da nastavi okupaciju azerbejdžanskih teritorija“.

„Takve posete uvek nose provokativni karakter i usmerene su protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Azerbejdžana“, saopšteno je iz azerbejdžanskog Ministarstva.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je Nagorno-Karabaška autonomna oblast najavila izlazak iz Azerbejdžanske Sovjetske Socijalističke Republike. U septembru 1991. godine u administrativnom centru oblasti Stepanakertu najavljeno je formiranje Nagorno-Karabaške Republike. Tokom vojnog sukoba Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, dok Jermenija štiti interese nepriznate republike, pošto Nagorno-Karabah ne učestvuje u pregovorima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala