Stoltenberg: Crna Gora je u NATO-u, uskoro će Makedonija, pa onda Ukrajina

© REUTERS / Ukrainian Presidential Press SerUkrajinski predsednik Vladimir Zelenski i generalni sekretar NATO-sa Jens Stoltenberg
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i generalni sekretar NATO-sa Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina će stupiti u NATO, izjavo je generalni direktor Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za televiziju „1+1“.

„Svi saveznici su se složili da će Ukrajina postati članica NATO-a. Crna Gora se pridružila NATO-u tek pre dve godine. Severna Makedonija će postati članica NATO-a za nekoliko meseci. Poljska i baltičke države ni u snu nisu mogle da pomisle da će stupiti u NATO“, izjavio je Stoltenberg.

On je takođe saopštio da će organizacija pomoći Kijevu da pojača reforme i modernizuje društvo kako bi država mogla da stupi u Alijansu.

Na pitanje novinara da li će NATO ostaviti Ukrajinu u „sivoj zoni“ između Rusije i Egipta, Stoltenberg je naglasio da je ta država jedna od 40 partnera Alijanse.

„Za neke države partnerstvo je prvi korak ka članstvu. Međutim, za sve države partnerstvo je odnos sa NATO-om na stalnoj osnovi. Treba razumeti da postoji velika razlika između statusa ’bez odnosa‘ i ’punog članstva‘“, naveo je generalni sekretar.

On je dodao da za puno članstvo Ukrajina treba da „razmisli šta organizacija može uraditi zajedno sa tom državom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala