Srbija će sa kompanijom „Huavej“ raditi na razvoju veštačke inteligencije

© PixabayVeštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Šangaju je večeras održan Srpsko-kineski poslovni forum, tokom kojeg je potpisan Memorandum o razumevanju između Vladine Kancelarije za IT i e-upravu i kineske kompanije „Huavej“ — o razvoju platforme za veštačku inteligenciju.

Sporazum su potpisali direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović i regionalni direktor „Huaveja“ za Srbiju Li Mun Čun.

Jovanović je rekao da je Memorandum prvi veliki značajan korak u izgradnji nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, koja će omogućiti brži razvoj elektronskih usluga.

To je, kako je naveo, u skladu sa Strategijom razvoja veštačke inteligencije u Srbiji, na kojoj se radi, a koja će biti dostupna univerzitetima, startapovima, naučno-tehnološkim parkovima i privredi.

„To će dalje omogućiti brži i efikasniji razvoj i sistem obrazovanja, nauke, ekonomije i privrede u Srbiji“, dodao je Jovanović.

On je istakao da će Srbija, izradom Strategije razvoja veštačke inteligencije, postati prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima takvu strategiju.

Saradnja sa kompanijom „Huavej“ će obezbediti da vrhunska informaciono-komunikaciona tehnologija bude dostupna u Srbiji, a biće smeštena u državnom Data centru u Kragujevcu, odmah pošto on bude otvoren.

Na Forumu se još razgovaralo o produbljivanju saradnje srpskih i kineskih privrednika.

Premijerka Ana Brnabić rekla je na Forumu da Srbija sebe može da nazove prijateljem i partnerom Kine i izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma, koji će, kaže, otvoriti nove puteve i nova vrata u oblasti razvoja veštačke inteligencije.

To, dodala je, označava i početak još šire saradnje Srbije i Kine.

Brnabićeva je zahvalila svim kineskim kompanijama koje su do sada investirale u Srbiju, a ostale je pozvala da dođu, upoznaju Srbiju i pokušaju da ostvare profit i poslovni potencijal u Srbiji.

„Srbija je mala zemlja, ali zemlja ogromnih potencijala“, istakla je ona.

Potpredsednik „Huaveja“ i predsednik te kompanije za Evropu Li Jian rekao je da Memorandum otvara novo poglavlje u saradnji dve strane u oblasti novih tehnologija.

On je ukazao da se poslednjih nekoliko godina digitalna ekonomija ubrzano razvija, te da je u poslednjih 15 godina stopa rasta digitalne ekonomije na globalnom nivou 2,5 puta veća od rasta BDP-a.

„’Huavej‘ poseduje vodeću 5G tehnologiju na svetu, a Srbija ima mnogo talenata i dobro inovaciono okruženje. Spremni smo da delimo iskustva“, rekao je Li.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala