Putin: „Pećinski rusofobi“ i nacionalisti objavili rat ruskom jeziku

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju Saveta za ruski jezik
Predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju Saveta za ruski jezik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin zabrinut je zbog rata koji su u pojedinim zemljama objavili ruskom jeziku „pećinski rusofobi“ i nazvao je ruski jezik „mekom silom“.

Ruski lider je na zasedanju Saveta za ruski jezik konstatovao da je Rusija danas suočena sa pokušajima da se „veštački, grubo, ponekad bestidno, smanji prostor u svetu na kome se govori ruski jezik i da se potisne u stranu“.

„Ne objavljuju samo pećinski rusofobi rat ruskom jeziku, nego primećujemo da deluju i agresivni nacionalisti. To, nažalost, u nekim zemljama postaje zvanična državna politika. Iza toga je pritisak, direktno kršenje ljudskih prava, uključujući i prava na maternji jezik, kulturu i istorijsko nasleđe“, istakao je Putin.

Ruski lider nazvao je ruski jezik „mekom silom“ i apelovao je da ga ne nazivaju moćnim oružjem, inače će se boriti protiv njega.

„’Jezik je tako moćno oružje‘ — hajde da ne koristimo takve reči, jer ako je to oružje, počeće da se bore s njim kao sa oružjem. S njim se i bore, ali iz drugih razloga. Da, to je sila u određenom stepenu, meka sila. Mislim da je to sasvim dovoljno“, ocenio je Putin.

„Na našoj državi je velika odgovornost za očuvanje, razvoj i širenje ruskog jezika, ruske književnosti. Naročito danas, kada se suočavamo sa pokušajima veštačkog, grubog, a ponekad potpuno drskog smanjivanja prostora ruskog jezika u svetu, njegovog potiskivanja na periferiju“, istakao je Putin.

On je istakao da je u zemljama sa kojima Rusija izgrađuje ekonomsku i političku saradnju poraslo interesovanje za ruski jezik i da nije samo reč o zemljama bivšeg SSSR-a, nego i o inostranstvu.

On je apelovao da se izbegava vulgarno pojednostavljenje interpunkcije i pravopisa ruskog jezika.

Ruski lider je naložio da se pripremi jedinstveni korpus rečnika i priručnika sa normama ruskog jezika, koji će biti obavezni za sve državne strukture i medije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala