Kremlj: Ruska nagrada nije razlog za progon

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaOrden prijateljstva Rusije
Orden prijateljstva Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dodela nagrade predsedniku Nacionalnog pokreta „Rusofili“ u Bugarskoj Nikolaju Malinovu u Moskvi, koju mu je uručio predsednik Rusije Vladimir Putin za doprinos jačanju jedinstva ruske nacije, ne može i ne sme biti razlog za bilo kakav progon, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne, mi smatramo da takvi gestovi — priznavanje zasluga Malinova u smislu njegovog doprinosa jedinstvu Rusije, jedinstvu ruskog sveta, doprinosa razvoju prijateljstva i saradnje između naroda naših dveju zemalja, ni na koji način ne može i ne sme da bude razlog za bilo kakvu vrstu progona“, izričit je Peskov.

Prema njegovim rečima, progon bi bio veoma nelogičan korak i imao bi veoma štetne posledice.

„Stoga, očekujemo da će ljudi kao on dobiti priliku da nastavi sa radom u skladu sa razvijanjem dugogodišnjih, istorijskih, prijateljskih odnosa između naroda naših dveju zemalja“, pojasnio je portparol predsednika Rusije.

Podsetimo, u septembru je predsednik „Rusofila“ optužen za špijunažu u korist Rusije. U tužilaštvu su saopštili da se Malinov sastajao sa Rusima i predlagao im varijante kako da promene geopolitičku orijentaciju Bugarske. Zbog tih optužbi šef organizacije nije mogao da napusti zemlju, ali je juče objavljeno da je sud dao odobrenje Malinovu da boravi u Moskvi u periodu od 1. do 5. novembra kako bi dobio rusku državnu nagradu. Odluku suda glavni tužilac Sotir Cacarov nazvao je prekršajem i obratio se inspektoratu Visokog sudskog saveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala