Iran još dalje od nuklearnog sporazuma — nastavlja sa obogaćivanjem uranijuma

© Foto : 2015.atomexpo.ruCentrifuge za obogaćivanje uranijuma
Centrifuge za obogaćivanje uranijuma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran će početi od sutra da koristi centrifuge za obogaćivanje uranijuma na objektima u Fordou, izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani.

„To će se ticati ’Fordoa‘ (iranski centar za obogaćivanje uranijuma). U ’Fordou‘, koliko znate, mi imamo prema zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu 1.044 centrifuge. Od sutra će početi proces ubrizgavanja gasa u ’Fordo‘“, rekao je Rohani, objavivši da je od 6. novembra Teheran četvrti put odbio da realizuje obaveze u nuklearnom sporazumu.

Po njegovim rečima, delatnost će se kao i pre obavljati pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

„Čim se (potpisnici sporazuma) vrate svojim obavezama, mi ćemo se takođe vratiti“, objasnio je predsednik Irana, dodavši da daje pregovorima o nuklearnom sporazumu još dva meseca.

Predsednik Irana je dodao da Teheran ne može da se pomiri sa tim da nuklearni sporazum ima jednostrani karakter. Pritom bi Iran u potpunosti realizovao svoje obaveze, dok druge strane to nisu radile.

„Međutim, mi nastavljamo pregovore“, rekao je Rohani.

Iran je juče saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svetskim silama.

Prema nuklearnom sporazumu koji je potpisan 2015. godine, Iran ima pravo da proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije IR-1.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala